- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sveti gral nauke: Drevni kamen ključ za svetlosne kvantne kompjutere

CC0 / / Kvantni kompjuter
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
Pratite nas
Poseban oblik svetlosti napravljen korišćenjem drevnog namibijskog dragog kamena mogao bi da bude ključ za nove kvantne kompjutere zasnovane na svetlosti, koji bi mogli da reše dugogodišnje naučne misterije, navodi se u novom istraživanju koje je vodio Univerzitet Sent Endruz u Škotskoj.
Kvantno računarstvo je nazvano „svetim gralom“ nauke, ali današnji kvantni računari su i dalje premali da bi nadmašili standardne kompjutere.
Istraživanje, sprovedeno u saradnji sa naučnicima na Univerzitetu Harvard u SAD, Univerzitetu Makvari u Australiji i Univerzitetu Arhus u Danskoj i objavljeno u „Nejčer materijals“, koristilo je prirodno iskopani dragi kamen bakrov oksid (CU2O) iz Namibije za proizvodnju ridbergovih polaritona, najvećeg hibrida čestice svetlosti i materije ikada stvorene.
Ridbergovi polaritoni neprestano prelaze sa svetlosti na materiju i nazad. U njima svetlost i materija su kao dve strane novčića, a strana materije čini da polaritoni budu u interakciji jedni sa drugima.
Ova interakcija je ključna jer upravo ona omogućava stvaranje kvantnih simulatora, posebnog tipa kvantnog računara, gde se informacije čuvaju u kvantnim bitovima. Kvantni bitovi, za razliku od binarnih bitova u klasičnim računarima koji mogu biti samo 0 ili 1, mogu uzeti bilo koju vrednost između 0 i 1. Stoga mogu da skladište mnogo više informacija i da obavljaju nekoliko procesa istovremeno.
Ova mogućnost bi mogla da kvantnim simulatorima da obezbedi da reše važne misterije fizike, hemije i biologije. Na primer, kako da se naprave visokotemperaturne superprovodnici za brze vozove, kako se mogu napraviti jeftinija đubriva koja bi potencijalno rešila globalnu glad, ili kako se proteini savijaju i olakšavaju proizvodnju efikasnijih lekova.
„Izrada kvantnog simulatora sa svetlošću je sveti gral nauke. Napravili smo ogroman korak ka tome stvarajući ridbergove polaritone, njegov ključni sastojak“, kaže vođa projekta dr Hamid Ohadi sa Fakulteta za fiziku i astronomiju na Univerzitetu Sent Endruz.
Da bi stvorili ridbergove polaritone, istraživači su uhvatili svetlost između dva visoko reflektujuća ogledala. Kristal bakrovog oksida iz kamena iskopanog u Namibiji je zatim istanjen i uglačan do 30 mikrometara debele ploče (tanje od pramena ljudske kose) i stavljen između dva ogledala da bi ridbergovi polaritoni bili 100 puta veći nego ikada ranije.
Jedan od vodećih autora dr Saj Kiran Rajendran sa Fakulteta za fiziku i astronomiju Univerziteta Sent Endruz, kaže da je „kupovina kamena na I-beju bila laka. Izazov je bio napraviti ridbergove polaritone koji postoje u izuzetno uskoj paleti boja“, prenosi portal „Fiz org“.
Tim trenutno dalje usavršava ove metode kako bi istražio mogućnost pravljenja kvantnih kola, koji su sledeći sastojak za kvantne simulatore.
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
SRBIJA
Srpski naučnik u Americi radi na najmoćnijem kvantnom računaru
Kvantna fizika – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Novoizmerena masa elementarne čestice preti da iz temelja poremeti važeće zakone fizike
Nevidljivost - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ključ nevidljivosti: Naučnici izveli čudan kvantni eksperiment /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala