- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Svečana povorka i sećanje na dan kada je knez Mihailo Obrenović primio ključeve Beograda /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSimbolična predaja ključeva grada - Ali Riza-paša predaje ključeve grada knezu Mihailu
Simbolična predaja ključeva grada - Ali Riza-paša predaje ključeve grada knezu Mihailu - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, u okviru obeležavanja „Dana Beograda”, položio je cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, prethodno je Ulicom kneza Mihaila prošla svečana povorka predvođena kadetima Vojne gimnazije, koji su nosili zastave Grada Beograda, zatim Policijskim orkestrom, predstavnicima Gradske uprave, Konjičke brigade policije i najzad članovima Istorijskog društva, koji su nosili odeću Beograđana iz 19. veka.
Pre čina polaganja cveća, glumci Omladinskog pozorišta „Dadov” odigrali su scenu predaje ključeva i podsetili na istorijske okolnosti tog događaja kada je Beograd postao slobodan grad.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomen obeležje na mestu gde je 1867. godine izvršena simbolična predaja ključeva grada Mihailu Obrenoviću
Spomen obeležje na mestu gde je 1867. godine izvršena simbolična predaja ključeva grada Mihailu Obrenoviću - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Spomen obeležje na mestu gde je 1867. godine izvršena simbolična predaja ključeva grada Mihailu Obrenoviću
Nikodijević je ukazao da se „Dani Beograda” već 20. put zaredom obeležavaju od 16. do 19. aprila i da je ta manifestacija postala omiljena kod svih stanovnika glavnog grada.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKadeti Vojne akademije na manifestaciji „Dani Beograda“
Kadeti Vojne akademije na manifestaciji „Dani Beograda“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Kadeti Vojne akademije na manifestaciji „Dani Beograda“
„Trudimo se da u tom periodu svim Beograđanima i posetiocima našeg grada predstavimo ne samo dva važna datuma iz istorije Beograda — prvo pominjanje slovenskog imena Beograd 878. godine i predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, već i da se setimo čitave sjajne i bogate istorije našeg glavnog grada. Ovo je prilika da spomenemo mnoge poznate ličnosti koje su se borile za slobodu Beograda, mnoge velike umove koji su proneli slavu Beograda u čitavom svetu i da podsetimo naše sugrađane na tu slavnu istoriju“, rekao je Nikodijević.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMuzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova
Muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova
On je pozvao sve sugrađane da zajedno čuvaju uspomenu na heroje Beograda i zahvalio glumcima Omladinskog pozorišta „Dadov” na istorijskom času koji su priredili za sve koji su danas bili na Beogradskoj tvrđavi.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečanost na Kalemegdanu je završena kolom kneza Mihaila i kolom majora Gavrilovića koja su poveli članovi Kluba ljubitelja plesa
Svečanost na Kalemegdanu je završena kolom kneza Mihaila i kolom majora Gavrilovića koja su poveli članovi Kluba ljubitelja plesa - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Svečanost na Kalemegdanu je završena kolom kneza Mihaila i kolom majora Gavrilovića koja su poveli članovi Kluba ljubitelja plesa
„To je bilo prisećanje na vreme kada su se naši preci borili za slobodu protiv turske okupacije i ne treba zaboraviti da je to početak procvata Beograda i njegovog najvećeg razvitka u modernoj istoriji Srbije. Moramo biti dostojni naslednici naših predaka, čuvati i unapređivati Beograd u godinama pred nama i želim da i naši naslednici u vekovima pred nama dostojno slave i obeležavaju slavno ime Beograda“, naveo je Nikodijević.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević polaže venac
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević polaže venac - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević polaže venac
Na mestu na kome je položeno cveće, poslednji upravnik tvrđave Ali Riza-paša je 1867. godine predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci. Po predaji ključeva, na istom mestu pročitan je i ferman sultana Abdula Azisa, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate na upravljanje knezu Mihailu, saopštio je „Beoinfo“.
Manifestacija Dani Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
KULTURA
„Dani Beograda 2022“ od 16. do 19. aprila: Defilei, šetnje kroz istoriju, koncerti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala