- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Dani Beograda 2022“ od 16. do 19. aprila: Defilei, šetnje kroz istoriju, koncerti

© Sputnik / Lola ĐorđevićManifestacija "Dani Beograda"
Manifestacija Dani Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Tradicionalnu manifestaciju „Dani Beograda“ i ovog proleća obeležiće bogat program za građane svih generacija. Festival pod sloganom „Beogradu, s ljubavlju“ održaće se od 16. do 19. aprila širom prestonice, a u okviru programa najboljim pojedincima u Skupštini grada biće dodeljena i „Nagrada grada Beograda – Despot Stefan Lazarević“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Beograđani će moći da uživaju u šetnjama kroz istoriju Ulice kneza Miloša, Tašmajdana, zvezdarske opservatorije, zatim da čuju priče o čuvenom srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, kao i da posete mnogobrojne izložbe i koncerte.
„Zahvaljujući saradnji Grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, posetioci će u vreme održavanja manifestacije imati i organizovane šetnje Tašmajdanom, Novim Beogradom, ali i jednu posebnu, posvećenu prosvetitelju i književniku Dositeju Obradoviću“, najavila je direktorka Zavoda Olivera Vučković.
Ona dodaje da će građani i posetioci moći da posete i kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari, kao i da vide unutrašnjost Starog dvora.
Beograđani će tokom trajanja festivala moći i da pogledaju nekoliko izložbi, među kojima i „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“ na Trgu republike.
„Dani Beograda“ ugostiće i mališane iz hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, kao i hora „Čarolija“, koji će sa solistima održati koncert na Trgu republike.
„Na Trgu će 17. aprila biti održano ‘Dečje beogradsko proleće‘, gde će posetioci moći da čuju dečje pesme posvećene Beogradu“, rekla je Leontina Vukomanović, programski direktor DKCB-a.
Istog dana biće upriličen i koncert ‘Pesme o Beogradu‘, koji će biti praćen dramskim igrokazima o Beogradu. Nastupiće Dušan Svilar, Ivana Peters, Ana Stanić, Ivan Milinković, Vlada i Bajka i Lena Kovačević, prenose Novosti.
Predsednik odbora „Dani Beograda 2022“ Nikola Nikodijević, prvi čovek Skupštine grada, u četvrtak je poručio da je, od raznih događaja i festivala koji se tokom godine održavaju u Beogradu, ova manifestacija jedna od najlepših.

Ggudači Svetog Đorđa

Na manifestaciji će koncert održati i kamerni orkestar „Gudači Svetog Đorđa“, koji ove godine slave 30 godina od osnivanja ansambla. Tim povodom nastupiće u svečanoj sali Skupštine grada 18. aprila od 18.00 časova, a pridružiće im se kao gosti i učenici Baletske škole „Dimitrije Parlić“.
Povorka kao iz 19. veka na Manifestaciji Dani Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Svečani defile, živopisni kostimi, polaganje venaca: Počeli „Dani Beograda“ /foto/
portret porodice Branković Ivana Dikija - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
KULTURA
Ruski ikonopisci iz 17. veka u Smederevu: Darovi hilandarske ruske lavre pred našom publikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala