- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski ikonopisci iz 17. veka u Smederevu: Darovi hilandarske ruske lavre pred našom publikom

© Foto : Muzej u Smederevuportret porodice Branković Ivana Dikija
portret porodice Branković Ivana Dikija - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Povodom Dana Muzeja u Smederevu, 12. aprila se otvara izložba „Dela ruskih umetnika u Muzeju u Smederevu. Slike i ikone od kraja 17. do sredine 20. veka“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izložba je nastala kao plod trogodišnjeg projekta „Ruska umetnost u smederevskom muzeju: konzervacija i restauracija slika i ikona“ koja je imala za cilj obnovu i zaštitu najugroženijih dela ruskih umetnika. Projekat je vremenom prerastao u izložbenu postavku koja svedoči o rusko-srpskim umetničkim vezama, o delovanju ruskih umetnika u Smederevu, ulozi i značaju koji su imali u urbanom i kulturnom razvoju grada u periodu između svetskih ratova.
Važan deo izložbe čine dela ruskih slikara i ikonopisaca koja potiču iz privatne predratne kolekcije umetničkih dela Milana Jovanovića Stojimirovića, koja se nalazi u sastavu Muzeja u Smederevu od dana njegovog osnivanja. Muzejskim akvizicijama, poklonima i otkupima, kolekcija sa delima ruskih umetnika značajno se uvećavala.
© Foto : Muzej u Smederevu"Žetva" Dmitrija Vasiljeviča Veleževa
Žetva Dmitrija Vasiljeviča Veleževa - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
"Žetva" Dmitrija Vasiljeviča Veleževa
Na izložbi će prvi put, nakon ulaska u muzejsku zbirku, biti izložene slike i akvareli, rano preminulog, akademskog umetnika Dmitrija Vasiljeviča Veleževa iz 1866. godine, sa predstavama pejzaža gradova Taškent, u današnjem Uzbekistanu i Hodže Takođe će prvi put biti izložena ikona Svetog Jovana Zlatoustog, dar hilandarske ruske kelije Svetog Jovana Zlatoustog, Smederevcu Vladimiru Ljotiću, konzulu Srbije u Solunu u periodima između 1890-1894. i 1904-1909, zatim portret porodice Branković, koji je atribuiran slikaru Ivanu Dikiju.
© Foto : Muzej u SmederevuUspenja presvete Bogorodice
Uspenja presvete Bogorodice - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Uspenja presvete Bogorodice
U novom svetlu, nakon konzervatorsko-restauratorskog tretmana, na izložbenoj postavci će biti izložena dela Vasilija Reznikova, Roslaveca, Mejendorfa, i najznačajnija među ikonama čudotvorna ikona Uspenja presvete Bogorodice iz Kijevo-pečerske lavre, s kraja 17. veka.
Konzervatorsko-restauratorske radove izvele su mr Vanja Jovanović i Slavica Janaćković. Autorka projekta i izložbe je dr Snežana Cvetković, a autor postavke je dr Milorad Mladenović.
Izložba će biti otvorena od 12. aprila do 25. juna 2022. godine. Ulaz je slobodan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala