- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otpušteni bugarski ministar koji operaciju u Ukrajini nije nazvao „ratom“: Osnivam svoju stranku

© Foto : Pixabay / Victor SapozhnikovBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Bivši ministar odbrane Bugarske Stefan Janjev će, najverovatnije, u maju osnovati svoju partiju, izjavio je bivši zamenik ministra odbrane Bugarske Ralica Simeonova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je na Fejsbuku napisala Simeonova, organizatori novog političkog projekta prikupljaju pristalice kako bi formirali partiju. Ona se nada da će partija biti osnovana početkom maja.
Prema rečima bivšeg zamenika ministra odbrane Bugarske, partija će imati nacionalno-konzervativni pravac, čuvaće tradicionalne bugarske vrednosti i nacionalne interese.

„Smatramo, da spoljna politika mora da obezbedi dostojno mesto Republike Bugarske kao ravnopravnog subjekta u sistemu međunarodnih odnosa, između ostalog u savezima i organizacijama u kojima je zemlja član. Mi ne dovodimo u pitanje članstvo Bugarske u datim savezima, ali smatramo, da bi naša zemlja trebalo da vodi osmišljenu i izbalansiranu spoljnu politiku i da efikasnije koristi svoje članstvo u savezima, kao i u drugim formatima saradnje. Cilj je da se adekvatnije zaštite nacionalni interesi, odnosno da se postigne pozitivan efekat u pravcu poboljšanja socijalno-ekonomskog okruženja i poboljšanja blagostanje bugarske nacije“, napisala je Simeonova.

Stefan Janjev je razrešen funkcije ministra odbrane početkom marta nakon komentara na temu situacije u Ukrajini. On je 24. februara pozvao da se ne žuri sa korišćenjem reči „rat“. Njegova izjava je izazvala negodovanje, a krajem februara premijer Bugarske Kiril Petkov rekao je da će zahtevati ostavku ministra, koji ruske akcije u Ukrajini naziva „operacijom“ umesto „ratom“.
Bivši ministar je kasnije izjavio, da se rukovodio interesima Bugarske i ne oseća se krivim za svoje reči i postupke. On je takođe i pretpostavio da će njegovu ministarsku fotelju nakon njega zauzeti neki „odgovarajući kandidat“ koji će promovisati tuđe interese.
„Mi nemamo baš dobru perspektivu u budućnosti, između ostalog i zbog toga što se ponašanje glavnih političkih snaga u zemlji zasniva na populizmu i promociji emocionalnih teza. Umesto da se traže rešenja generišu se kratkoročne političke dividende, zasnovane na ljudskim stradanjima“, zaključio je on na Fejsbuku.
Umesto Janjeva je 1. marta na njegovo mesto postavljen Dragomir Zakov, koji je ranije bio bugarski predstavnik u NATO-u.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
RUSIJA
Bivši bugarski ministar: Zapad satanizuje Rusiju iz nemoći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala