- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši bugarski ministar: Zapad satanizuje Rusiju iz nemoći

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Trenutnu retoriku Zapada prema Rusiji diktira njegova nesposobnost da uđe u pravi oružani sukob sa njom, izjavio je bivši ministar prosvete Bugarske Danijel Vilčev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, Zapad se verovatno zapitao o upotrebi vojne sile „još kada je Rusija zauzela Krim“.
„Nažalost, zapadni svet nema samopouzdanja da vodi rat protiv takve zemlje kao što je Rusija. I sada mi, Zapad, kompenzujemo to pomoću glasne retorike i demonizacije jedne od strane“, ocenio je Vilčev, dodajući da će od aktuelnog rusko-ukrajinskog sukoba biti na dobitku samo Kina.
Kako je rekao za televiziju „bTV“, zapadne zemlje odavno nisu u stanju da same odlučuju šta će se dešavati u svetu, a napore zemalja treba usmeriti ka stvaranju nove arhitekture međunarodnih odnosa. On je dodao da zaključci o korišćenju hemijskog oružja mogu da se izvlače posle rata, ne tokom njega.
„Kada su Sjedinjene Američke Države pokrenule rat u Iraku, jedan od razloga bio je taj što su Iračani navodno počinili svakojake zločine, a zatim se ispostavilo da gotovo ništa od toga nije bilo tačno. Budimo strpljivi, reći ću to sa žaljenjem. I hajde da ne zaboravimo da je rat potpuno negiranje prava“, objasnio je Vilčev.

Ne treba da se stidimo što zavisimo od Rusije

Istovremeno, bivši ministar je izrazio žaljenje što Sofiji, kako kaže, nedostaje samopouzdanja da razgovara o svojim nacionalnim interesima sa partnerima iz NATO-a i Evropske unije.
Kao primer, Vilčev je naveo stav zemlje o pristupanju Severne Makedonije EU. Po njegovom mišljenju, vlada na na kraju neće moći da štiti stav zemlje o susedima. Isto važi i za potrebe Bugarske u pogledu snabdevanja gasom, dodao je on.
„Tradicionalno se ponašamo pred našim partnerima kao ljudi sa veoma ozbiljnim provincijskim kompleksima. Neugodno nam je da kažemo da Bugarska dobija oko 40-50 odsto energenata iz Rusije. Nema ničeg sramotnog u tome da se kaže da naša ekonomija neće moći da izdrži moguće sankcije na isporuke ruskog gasa i da pita: 'Hoćete li nam nadoknaditi to?'“, konstatovao je on.
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
RUSIJA
Bugarski ekonomista: Derusifikacija energetike je skupa mera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala