- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Od „Vere Pavladoljske“ do „Onamo namo“: Izložba „Matija“ u Zrenjaninskom muzeju

© Sputnik / Lola ĐorđevićAkademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Izložba „Matija“ koja se u ponedeljak, 18. aprila otvara u Zrenjaninskom muzeju ljubiteljima umetnosti predstaviće jedinstvenu životnu i stvaralačku priču jednog od najvećih srpskih pesnika, akademika Matije Bećkovića.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Postavka čiji je autor Dragana Tipsarević nastala je 2016. godine povodom muzičko-scenskog događaja „Gusle slave Matiju”, koji je u Kraljevu organizovalo Društvo guslara „Žiča” i Udruženje „Klasična tradicija”. U međuvremenu je dopunjavana i kao takva, obišla je nekoliko gradova u Srbiji.
Autorka postavke Dragana Tipsarević za Sputnjik otkriva čime će sve izložba u Zrenjaninu biti obogaćena.

Na panou i obraćanje Peteru Handkeu

„Ova izložba je samo mali trag velikog pesničkog dela koje i dalje traje. Na radost srpske poezije, Matija Bećković nas je nedavno obradovao novim knjigom, često je prisutan u javnosti i svi s nestrpljenjem čekamo šta će reći na različite teme, da li će zagrmeti ili nas nasmejati. Zato ćemo za izložbu u Zrenjaninu imati novi pano na kome je njegova beseda povodom otvaranja Sajma knjiga u Novom Sadu, izlaganje u Matici srpskoj povodom svetskog Dana poezije kada se obratio Peteru Handkeu i pesme o mitropolitima Amfilohiju i Joanikiju iz najnovije knjige ’Onamo namo’“, kaže Dragana Tipsarević.
Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
SRBIJA
Matija Bećković o gašenju ruskih medija: Četiri kontinenta ćute, a dva govore

„Vera Pavladoljska“, susret poezije i života

Hronološku biografiju prate fotografije iz Bećkovićevog detinjstva, školovanja, slike majke Zorke Taušan i oca Vuka koga je prerano izgubio. Otac je bio kraljevski oficir poreklom iz Crne Gore i službovao je u Beogradu, Petrovaradinu i Senti, gde je upoznao Matijinu majku. Tamo se Matija rodio 29. novembra 1939. godine.
Prateći detinjstvo u kojem je, kako pesnik kaže, sve zbijeno kao u mikro filmu, preko školovanja, susreta s Verom Pavladoljskom gde se poezija i život prepliću, do raznih putovanja, nagrada i priznanja, osnovna biografija Matije Bećkovića prepliće se na izložbi s pesničkom biografijom koja započinje 1957. godine i traje do danas.
„U pitanju je ogromno pesničko delo i ja sam nastojala da poeziju i život motivski vežem jedno s drugim“, objašnjava autorka i dodaje da je najteži posao bio napraviti izbor u obilju.
„Kada je Bećković dobio prestižnu nagradu ’Žička hrisovulja’, ja sam tom prilikom dobila zadatak da priredim izložbu o njemu kao laureatu. Već sam tada počela da pratim delo Matije Bećkovića, a imala sam i tu privilegiju da mi Matija sam ustupi nešto od materijala, pre svega fotografije“, ističe ona.
Akademik Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Matija Bećković: Onamo namo...videću Prizren, tamo ću jednom i ja poć

Matija njim samim

„Sećam se da je, kada je izložba prvi put bila postavljena, Matija tražio da bude sat vremena sam. Sve te fotografije, podatke tokom života nosio je sa sobom i odjednom ga je sopstvena prošlost 'napala'. Onda se, idući od panoa do panoa, okrenuo prema meni i rekao mi da ja izgleda znam više o njemu nego on sam“.
Autorka naglašava da na izložbi ne postoji nijedna reč koja nije proistekla iz poezije Matije Bećkovića.
„Zbog toga je ova postavka zapravo Matija Bećković, njim samim“.
Handkeu je, pored „Velike nagrade Ive Andrića“, uručen i počasni doktorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te povelja opštine Višegrad. - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Ekskluzivno: Plovidba sa Handkeom niz Drinu – puna simbolike, veselja i tuge /foto/
Publici će se, na otvaranju 18. aprila u 19 sati , pored autorke izložbe, obratiti i čuveni pesnik Bećković, a stihove njegovih pesama interpretiraće narodni guslar Radovan Peković. Postavka će u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti otvorena do 10. maja 2022. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala