Ekskluzivno: Plovidba sa Handkeom niz Drinu – puna simbolike, veselja i tuge /foto/

© Sputnik / Radoje PantovićHandkeu je, pored „Velike nagrade Ive Andrića“, uručen i počasni doktorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te povelja opštine Višegrad.
Handkeu je, pored „Velike nagrade Ive Andrića“, uručen i počasni doktorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te povelja opštine Višegrad. - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
Uz melodiju pesme „Ide Mile Lajkovačkom prugom“ koju su izvodili tamburaši na brodu „Lotika“, gosti Emira Kusturice, laureat nagrade Andrićevog instituta Peter Handke, književnici Matija Bećković i Želidrag Nikačević isplovili su iz Andrićgrada prateći tok Drine.
 
Handke je pevao na srpskom, a Matija Bećković u toj pesmi prepoznao je Handkeove junake, uvek na putu, uvek u pokretu.
© Sputnik / Dejan SimićKnjiževnik Matija Bećković pridružio se nobelovcu Peteru Handkeu u poseti Andrićgradu
Književnik Matija Bećković pridružio se nobelovcu Peteru Handkeu u poseti Andrićgradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Književnik Matija Bećković pridružio se nobelovcu Peteru Handkeu u poseti Andrićgradu
„Handke je u našoj pesmi 'Ide Mile Lajkovačkom prugom' našao sažeto svoje delo i svoju poetiku. I kad sam ga sreo prva što je izgovorio, bilo je – Dugačka je Lajkovačka pruga. I sad kad taj mikrofilm razvijete na široki plan dobijete njegove romane u kojima ide Mile, dimi mu se cigara. On ustaje kada se to pesma peva jer je u toj našoj pesmici našao svoju veru“, kaže Bećković za Sputnjik.
© Sputnik / Radoje PantovićKusturica je na dočeku Handkea rekao da je ovo jedinstven slučaj da jedan nobelovac poseti grad nobelovca.
Kusturica je na dočeku Handkea rekao da je ovo jedinstven slučaj da jedan nobelovac poseti grad nobelovca. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Kusturica je na dočeku Handkea rekao da je ovo jedinstven slučaj da jedan nobelovac poseti grad nobelovca.
Ispod starog mosta na Drini koji je proslavio Ivo Andrić, novi most stvara se između dve književnosti, između dva književnika nobelovca – Ive Andrića i Petera Handkea. Upravo je odatle započela plovidba brodom „Lotika“ na kojem se pevalo, uživalo, tugovalo, na kojem se uz malo reči reklo mnogo. U Handkeovom stilu.
© Sputnik / Radoje PantovićMemorijalni centar u Starom Brodu za koji je Bećković govorio da je srpski „Titanik“ za koji niko ne zna.
Memorijalni centar u Starom Brodu za koji je Bećković govorio da je srpski „Titanik“ za koji niko ne zna. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Memorijalni centar u Starom Brodu za koji je Bećković govorio da je srpski „Titanik“ za koji niko ne zna.
Kroz impozantne predele klisure, Drina je Petera Handkea, tog saputnika i sapatnika srpskog naroda odvela u Stari brod, mesto koje čuva sećanje na srpsko stradanje.
„To je mesto na kojem su Srbi iz Sarajeva, Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada marta i aprila 1942. godine pod najezdom Ustaša tražili spas u Srbiji. I pronašli je na dnu reke Drine“, objasnio je svojim gostima Emir Kusturica.
© Sputnik / Radoje PantovićHandke prošetao kroz Memorijalni kompleks u Starom Brodu i sa velikom pažnjom iščitavao istoriju stradanja srpskog naroda.
Handke prošetao kroz Memorijalni kompleks u Starom Brodu i sa velikom pažnjom iščitavao istoriju stradanja srpskog naroda. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Handke prošetao kroz Memorijalni kompleks u Starom Brodu i sa velikom pažnjom iščitavao istoriju stradanja srpskog naroda.
Na tom mestu pre dve godine podignut je memorijalni kompleks koji pamti decu, devojke, porodice koje su umesto zastrašujućeg mučenja izabrali večni počinak u reci Drini.
© Sputnik / Radoje PantovićKusturica je prilikom posete Memorijalnom centru u Starom Brodu svojim gostima detaljno opisao istorijske celine koje čine ovaj kraj posebnim.
Kusturica je prilikom posete Memorijalnom centru u Starom Brodu svojim gostima detaljno opisao istorijske celine koje čine ovaj kraj posebnim. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Kusturica je prilikom posete Memorijalnom centru u Starom Brodu svojim gostima detaljno opisao istorijske celine koje čine ovaj kraj posebnim.
Peter Handke poklonio se hiljadama žrtava čija su imena ispisana na zidu muzeja i mnogo bliže sagledao istoriju stradanja Srba na ovim prostorima u Drugom svetskom ratu. Dok je isplovljavala, „Lotiku“ su ispraćale i skulpture tela koja se izdižu iz vode kao podsetnik na jedno strašno poglavlje iz naše istorije.
© Sputnik / Radoje PantovićPrvi put sam u životu iščitao od reči do reči dela Ive Andrića, rekao je Handke povodom dodele „Velike nagrade Ive Andrića“
Prvi put sam u životu iščitao od reči do reči dela Ive Andrića, rekao je Handke povodom dodele „Velike nagrade Ive Andrića“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Prvi put sam u životu iščitao od reči do reči dela Ive Andrića, rekao je Handke povodom dodele „Velike nagrade Ive Andrića“
Uz stare srpske pesme, Kusturica i gosti plovili su nazad ka Višegradu, nazad ka Andriću.
Dok je na srpskom jeziku sa svojim domaćinom pevao „Ovo je Srbija“, „Ženi nam se Vukota“, „Ivana se kroz Berane šeta“, „Tamo daleko“, Handke je zapazio:
„Vaše pesme su vesele, ali kroz njih se zapravo tuguje“.
© Sputnik / Radoje PantovićHandke i Kusturica sa tamburašima pevaju stare srpske pesme.
Handke i Kusturica sa tamburašima pevaju stare srpske pesme. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Handke i Kusturica sa tamburašima pevaju stare srpske pesme.
© Sputnik / Radoje PantovićAtmosfera na brodu „Lotika“ dostojna jednog nobelovca
Atmosfera na brodu „Lotika“ dostojna jednog nobelovca - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Atmosfera na brodu „Lotika“ dostojna jednog nobelovca
Pogledajte i Sputnjikov video – Peter Handke u pesmi „Ide Mile Lajkovačkom prugom“ pronašao svoju veru:
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala