- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Finska ministarka: Članstvo Finske u NATO je „vrlo verovatno“

© Flickr / duvinFinska zastava u Helsinkiju, Finska
Finska zastava u Helsinkiju, Finska - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Ministarka za evropske poslove Finske Titi Tupurajnen smatra da je „vrlo verovatno“ da će Finska postati članica NATO.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Čini se da je narod u Finskoj već doneo odluku i većina podržava članstvo Finske u NATO. Rekla bih da je to vrlo verovatno, ali odluka još nije konačno doneta“, rekla je ona u intervjuu britanskoj televiziji „Skaj njuz“.

Ministarka je navela da bi trebalo da se proces prijave za NATO održi što je pre moguće i da bude u okviru demokratske rasprave u parlamentu i dodala da su u Helsinkiju svesni reakcije Rusije zbog mogućeg ulaska Finske u NATO.
„Svaka zemlja ima pravo da preduzima svoje bezbednosne mere. Zato je neophodno da budemo veoma oprezni kako ne bismo ograničavali svoj manevarski prostor zbog spoljnih faktora. Tako da, šta god da Rusija govori, mi to, naravno čujemo, ali mi donosimo svoje odluke na osnovu naših interesa i naših uslova i u skladu sa našim razumevanjem opšte situacije“, primetila je ona.
Finskoj javnosti je 13. aprila predstavljen izveštaj o promeni bezbednosne situacije koja je usledila nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Izveštaj je predat parlamentu i njegovo razmatranje je planirano sledeće nedelje.
Kako su saopštili finski mediji, Finska planira da podnese zahtev za članstvo u NATO putem posebnog postupka, koji je nastao kao rezultat zajedničkog zasedanja Komiteta ministara za spoljnu i bezbednosnu politiku. Nakon toga će parlamentu predati svoj stav u vidu izveštaja o spoljnoj politici. U izveštaju će biti reči o tome da je rukovodstvo zemlje odlučilo da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, s obzirom da za to ima parlamentarnu većinu. Nakon toga će ova informacija stići i u sedište NATO-a u Briselu.
Podsetimo, londonski dnevnik "Tajms" je 11. aprila objavio da bi Švedska i Finska već od ovoga leta mogle da postanu članice NATO.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je navela da bi članstvo Švedske i Finske u NATO moglo da ima negativne posledice po stabilnost severa Evrope.
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Medvedev: Pridruženje Švedske i Finske NATO-u znači više neprijatelja - uzdamo se u njihov zdrav razum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala