- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zašto se Kolinda sastala s poljskim predsednikom: Ponovo spekulacije o lobiranju za čelno mesto NATO-a

© AP Photo / Andreea AlexandruKolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se u Varšavi sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom. Duda je ugostio bivšu koleginicu i izvestio o njihovom susretu na Tviteru uz kratku napomenu o razgovoru, ne pominjući temu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kolinda Grabar Kitarović je članica Međunarodnog olimpijskog komiteta, ali se ova pozicija ne pominje u Dudinom saopštenju, pa se odmah spekulisalo da poseta bivše predsednice ima veze sa mogućom kandidaturom za šefa NATO-a i lobiranjem za tu funkciju.
Ime Kolinde Grabar Kitarović se već neko vreme pominje u kontekstu naslednika sadašnjeg generalnog sekretara Norvežanina Jensa Stoltenberga. Njegov mandat ističe u septembru, ali naslednik - ili naslednica - treba da bude izabran krajem juna.
Portal politiko je nedavno objavio da mnoge diplomate smatraju da je došlo vreme da žena bude na čelu alijanse, a mogućnost da je ona iz istočne Evrope poslala bi dodatnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi „Večernji list“.
Portal se pozvao na francuski „Le Eho“, koji navodi imena šest kandidata koji bi mogli da naslede Stoltenberga. Prema njihovim navodima, favorit je Kolinda Grabar-Kitarović, koja je, podsećaju, već bila u NATO-u kao pomoćnica generalnog sekretara.
Bivša hrvatska predsednica ima bogatu političku biografiju – bila je predsednica, ministarka, ambasadorka u Vašingtonu, a dolazi iz zemlje čija vlada ima jedinstven stav o Ukrajini.
Drugi mogući naslednici Stoltenberga su bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, potpredsednica belgijske vlade Sofi Vilmes, bivša britanska premijerka Tereza Mej, bivša predsednica Estonije Kersti Kaljulaid i holandska političarka i bivša ministarka odbrane Žanin Henis Plašaert.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
SVET
Šef NATO u trci za guvernera banke koja nadzire fond vredan 1.400 milijardi dolara
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Mediji: Kolinda favorit za novu šeficu NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala