- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef NATO u trci za guvernera banke koja nadzire fond vredan 1.400 milijardi dolara

© AP Photo / Francisco SecoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kandidovao se za guvernera norveške centralne banke, saopštilo je danas ministarstvo finansija.
Sadašnji guverner Ostin Olsen napuniće u januaru 70 godina i najavio je odlazak s dužnosti krajem februara, deset meseci pre završetka drugog šestogodišnjeg mandata. Većina norveških zvaničnika, inače, odlazi u penziju do 70. godine života, napominje Rojters.

„Jako sam motivisan“

„Ministarstvo finansija me kontaktiralo u novembru i pitalo da li bi se kandidovao za taj položaj. Uradio sam to, jako sam motivisan za taj posao“, rekao je Jens Stoltenberg za novinsku agenciju NTB.
Posao na čelu centralne banke počinje od 1. marta, a ja moram da završim mandat u NATO-u do kraja juna, podsetio je Stoltenberg, koji je, inače, po obrazovanju ekonomista. On je od 1996. do 2000. bio ministar finansija, a od 2000. do 2001. godine i od 2005. do 2013. premijer. Godinu dana posle toga postao je generalni sekretar zapadne vojne alijanse.

Na konkursu 22 kandidata

Za mesto guvernera javila su se 22 kandidata, a jedina žena među njima je sadašnja viceguvernerka Ida Volden Baš, koju mnogi ekonomisti smatraju favoritom. Ona je prvi zamenik guvernera od aprila 2020. Četiri godine bila je izvršni direktor za monetarnu politiku, a godinu dana šef odseka za finansijsku stabilnost.
Stoltenberg nije do sada radio u centralnoj banci.
Za čelnu poziciju u centralnoj banci kandidovalo se i nekoliko studenata i penzionera, kao i jedan vozač i jedan pekar što je u Norveškoj uobičajena pojava.
Pored kreiranja monetarne politike, centralna banka nadzire i poslovanje najvećeg penzionog fonda na svetu koji ostvaruje prihode od prodaje nafte i ulaže u akcije, obveznice i nekretnine i trenutno upravlja imovinom vrednom 1.400 milijarde dolara, preneo je Indeks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala