- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pokušava li Milo da odloži pad svog poslednjeg velikog uporišta

© AP Photo / Risto BozovicPredsednik Crne Gore Milo Đukanović
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
U sjenci političkog kombinovanja i licitiranja ko će sve biti manjinskoj vladi Crne Gore jeste i pitanje lokalnih izbora u više crnogorskih gradova, među kojim je i Podgorica, poslednje veliko uporište vlasti DPS-a.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Utisak je da predsjednik države Milo Đukanović odlučuje kada će i gdje biti lokalni izbori pokušavajući tako da zaustavi naglo urušavanje ugleda njegovog DPS-a.
Neven Gošović, dugogodišnji poslanik u Skupštini Crne Gore, sada član Demokrata, podseća za Sputnjik da četvorogodišnji mandat tekućeg saziva odbornika glavnog grada ističe 6. juna 2022. godine.
„Saglasno članu 14. Zakona o izboru odbornika i poslanika, izbori za odbornike održavaju se najkasnije 15 dana prije isteka mandata odbornika. A od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja ne može proteći manje od šezdeset ni više od 100 dana. Samim tim, krajnji rok za donošenje odluke o raspisivanju izbora za izbor odbornika u Skupštini Glavnog grada ističe 19. aprila tekuće godine”, kaže nam Gošović.
On dodaje da u skladu sa time, predsjednik države je mogao još počev od 10. marta ove donijeti odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorice za 19. jun ove godine, što do sada nije učinio.
„Događaji koji predstoje svakako će dati odgovor na pitanje zbog čega predsjednik države izbore za odbornike u skupštinama dvanaest jedinica lokalne samouprave nije raspisao za isti dan, a zakon mu je to omogućavao, kao i zbog čega izbornu kampanju za lokalne izbore u Glavnom gradu i jedanaest opština svodi na zakonski minimum od 60 dana, kršeći pri tom i zakonom utvrđene rokove za raspisivanje izbora u pojedinim jedinicama lokalne samouprave”, kaže Gošović.

Rosandić: Đukanović taktizira

Novinar kolumnista Dragan Rosandić kaže za Sputnjik da Đukanović očigledno taktizira oko raspisivanja lokalnih izbora kako bi spasio naglo osipanje podrške njegovoj partiji što su pokazali i prethodni izbori u Nikšiću, Mojkovcu, a pogotovo debakl DPS-a u Beranama.
„Đukanoviću u tom pokušaju spasavanje njegove partije idu sada neke okolnosti na ruku, to je ovo formiranje manjinske vlade, uz pomoć SNP-a, što je klasična promjena volje birača sa parlamentarnih izbora 30. avgusta. A zbog čitave farse oko formiranja manjinske vlade znamo da se ne zakazuje i ne zasijeda Skupština Crne Gore, koja bi mogla možda da napravi pritisak da se lokalni izbori u Crnoj Gori, u desetak opština, održe u jednom danu. Ovako, Đukanović raspisuje izbore u par opština kako bi njegova partija pokušala da spasi što se spasiti može, da se fokusira samo na te lokalne izbore, mada mislim da DPS ništa više ne može spasiti. Ja predviđam da će DPS doživjeti težak poraz i na lokalnim izborima u Podgorici, ali i u ostalim gradovima…”, kaže Rosandić za Sputnjik.

Ko želi sve biti gradonačelnik Podgorice

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da ne bi bježao od kandidature za gradonačelnika Podgorice na predstojećim izborima u Glavnom gradu. On je najavio da će on i ministar finansija Milojko Spajić u budućem periodu biti konkretnije politički angažovani
Iz Demokratskog fronta su više puta kazali da bi Milan Knežević, jedan od lidera DF, bio najbolji gradonačelnik, iz URE imaju kandidata Luku Rakčevića, a predsjednik Slobodne Crne Gore više puta je izjavio da bi rado sjeo u fotelju gradonačelnika Glavnog grada.
U Skupštini Podgorice trenutno su 32 odbornika koalicije oko DPS-a, tri SD-a, jedan Albanske alternative,
15 odbornika su sa zajedničke liste Demokrata I URE,, osam sa zajedničke liste DF I SNP.
U gradskoj administraciji Podgorice i u gradskim preduzećima radilo ko 3,5 hiljada ljudi.
Svetozar Marović  - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
REGION
Marović odgovorio Milu: Imaš li stida čovječe?!
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
REGION
SNP: Sastav manjinske vlade Crne Gore sutra ili prekosutra, SNP-u šest ministarstava
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
REGION
Srpski mediji u Crnoj Gori: Vlada deli pomoć po sistemu dvorske budale knjaza Nikole
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala