- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lovac na naciste optužuje Kanadu zbog obuke neonacista u Ukrajini: "Tačno su znali ko su oni"

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKanadski instruktori obučavaju ukrajinske vojnike
Kanadski instruktori obučavaju ukrajinske vojnike  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Direktor jerusalimskog Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof osudio je to što su kanadske snage obučavale neonacističke borce u Ukrajini, poručivši da je odgovornost Otave da obezbedi da se takve stvari ne dešavaju. Kanadska vojska, međutim, tvrdi da nema obavezu da proverava polaznike obuke.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zurof je za „Otava sitizen“ (Ottawa Citizen) istakao da je odgovornost kanadskog Ministarstva odbrane da tačno zna koga obučava.
„Nema sumnje da u Ukrajini postoje neonacisti u različitim oblicima, bilo da su u puku ‘Azov’ ili nekoj drugoj organizaciji“, ukazao je Zurof.
On je to izjavio nakon što je kanadski radio u ponedeljak izvestio da su u novembru 2020. godine kanadske snage fotografisane kako obučavaju pripadnike bataljona „Azov“ (protiv čijih je pripadnika pokrenut krivični postupak u Rusiji), kao i najmanje jednog vojnika sa obeležjem SS divizije „Galicija“, ukrajinske jedinice koja se borila na strani nacista u Drugom svetskom ratu.
Kanadska vojska je potvrdila autentičnost fotografija, ali tvrdi da nema obavezu da proverava vojnike koje obučava.
Kapetan kanadske vojske Veronik Saboren izjavila je za list da je Ukrajina odgovorna za proveru sopstvenog osoblja. Svi pripadnici kanadske vojske koji obučavaju ukrajinske vojnike obavešteni su o tome kako da prepoznaju obeležja „povezana sa desničarskim ekstremizmom“, i ukoliko posumnjaju u takve veze ili „rasističke stavove“, polaznici bi bili izbačeni.
Vlada kanadskog premijera Džastina Trudoa snažno je podržavala Ukrajinu od 24. februara, kada je pokrenuta ruska specijalna vojna operacija sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije kijevske vlade, preneo je RT. Vlade i mediji širom Zapada su od tada počeli da insistiraju da tvrdnja da su „Azov“ i druge jedinice ukrajinske vojske naklonjene nacizmu predstavlja „rusku dezinformaciju“.
„To nije ruska propaganda, daleko od toga. Ti ljudi su neonacisti. U Ukrajini postoji ultradesničarski element i apsurdno je to ignorisati“, naglasio je Zurof.
Kanada je navodno potrošila 794 miliona američkih dolara na obuku ukrajinskih trupa od puča 2014. u kojem su ekstremisti koje podržava Zapad zbacili demokratski izabranu vladu zemlje. Neonacistički borci su bili instrument za promenu režima, a bataljon „Azov“ je kasnije korišćen za suzbijanje nemira.
Prema navodima „Sitizena“, kanadska operativna grupa koja je bila angažovana u Ukrajini sačinila je 2017. godine izveštaj u kom se napominje da je „više pripadnika ‘Azova’ sebe opisalo kao naciste“.
Vojnici bataljona Azov polažu zakletvu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
RUSIJA
Čeka ih ruka pravde: Ukrajinski neonacisti će platiti za počinjena zverstva
Vojnici Azovskog bataljona polažu zakletvu u Kijevu pre odlaska u Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
SVET
CIA i ukrajinski (neo)nacisti: Rusija ponovo oslobađa Evropu od same sebe
Pripadnici Al-kaide - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
SVET
Nečista savest Zapada od OVK do Azova: Nacista, terorista ili ekstremista – važno je da sarađuje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala