- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jevdokimov: Pokušaji vojnog učvršćivanja SAD na prostoru ZND za Moskvu neprihvatljivi

© Foto : YouTube/Skydio, snimak sa ekrana Američka vojska
  Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Direktor departmana za zemlje ZND pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Mihail Jevdokimov izjavio je da pokušaji Vašingtona i saveznika da se vojno učvrste na prostoru ZND predstavljaju ozbiljan rizik i da je to za Moskvu neprihvatljivo. Takođe je dodao da se Rusija adaptirala na zapadne sankcije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ova tendencija postala je naročito primetna usled kardinalnih promena u Avganistanu, koje su suštinski uticale na situaciju u regionu Centralne Azije. Pored toga, nebrojeni pokušaji SAD i njihovih saveznika da nametnu svoju praksu i standarde, kao i da učvrste svoje vojne pozicije u regionu ZND, predstavljaju veoma ozbiljan rizik i za Rusiju je to neprihvatljivo, izjavio je ruski zvaničnik u intervjuu za „Sputnjik“.

Kako je dodao, u trenutnoj situaciji od posebnog su značaja mehanizmi međunarodne saradnje u oblasti bezbednosti i zaštite spoljnih granica u okviru ZND. Iz poznatih razloga, po njegovim rečima, ovaj pravac saradnje je najmanje javan, ali se njegov značaj stalno povećava.

Rusija se pod sankcijama oslanja na sopstvenu proizvodnju

Jevdokimov je takođe prokomentarisao uticaj koje zapadne sankcije imaju na Rusiju, kao i ulogu Evroazijskog ekonomskog saveza u tim uslovima.

„Rusija živi pod sankcijama niz godina i uspela je da se adaptira na njih: regulisana je supstitucija uvoza, a kad su u pitanju ključne grupe poljoprivrednih proizvoda, praktično se potpuno oslonila na sopstvene proizvode“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, zajednički projekti sa zemljama učesnicama Evroazijskog ekonomskog saveza u industrijskoj i agrarnoj oblasti sada su još aktuelniji.
„To čujemo i od naših partnera iz Saveza. Veliku pomoć po tom pitanju pruža Evroazijska ekonomska komisija, koja objedinjuje različite perspektivne projekte i priprema predloge za njihovu zajedničku realizaciju“, pojasnio je Jevdokimov.
Zajednica nezavisnih država (ZND) je međunarodna organizacija koju čini 11 zemalja, bivših republika SSSR: Rusija, Belorusija, Moldavija, Azerbejdžan, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan i Ukrajina.
Evroazijski ekonomski savez je međunarodno ekonomsko udruženje za integracije, koje je formirano 1. januara 2015. godine na bazi Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora. Članice ovog saveza su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizija.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
RUSIJA
Sankcijama podrivaju vlade: Putin pozvao na ujedinjenje Evroazijskog ekonomskog saveza
Samit Evroazijskog ekonomskog saveza - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Evroazijski ekonomski savez i Kina pripremaju nezavisan međunarodni valutni sistem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala