- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evroazijski ekonomski savez i Kina pripremaju nezavisan međunarodni valutni sistem

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSamit Evroazijskog ekonomskog saveza
Samit Evroazijskog ekonomskog saveza - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Države-članice Evroazijskog ekonomskog saveza i Kina rade na projektu nezavisnog međunarodnog valutno-finansijskog sistema.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

O tome su se dogovorili učesnici ekonomskog dijaloga „Nova etapa valutno-finansijske i ekonomske saradnje Evroazijskog ekonomskog saveza i Kine. Globalne transformacije: izazovi i rešenja“, koja je održana 11. marta u formi video konferencije.
Predviđa se da će sistem biti zasnovan na novoj međunarodnoj valuti koja će se oslanjati na indeks nacionalnih valuta država-članica i cena roba na berzama.
Prvi projekat će biti razmatran do kraja marta.
Kako je podvukao ministar za integracije i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije Sergej Glazjev, Kina je prva na svetu prešla na etapu oporavka nacionalne ekonomije.
„U skladu sa opštim izazovima i rizicima, koji su povezani sa usporavanjem svetske ekonomije i ograničenim merama u odnosu na države Evroazijskog ekonomskog saveza i Kine, naše zemlje moraju da aktiviraju praktičnu saradnju, kako na nivou redovnih ekspertskih dijaloga tako i na polju zajedničkih mera i projekata“, izjavio je ministar.
Učesnici dijaloga su razmatrali i saradnju u sferi energetike i informacione tehnologije, robne trgovine, kao i mere za adaptaciju država na spoljni ekonomski pritisak.
Evroazijski ekonomski savez je međunarodno ekonomsko udruženje za integracije, koje je formirano 1. januara 2015. godine na bazi Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora. Članice ovog saveza su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizija.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
RUSIJA
Sankcijama podrivaju vlade: Putin pozvao na ujedinjenje Evroazijskog ekonomskog saveza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala