- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vlada Rusije: Zapadnim zemljama neće uspeti pokušaj da izvrše ekonomsku blokadu Rusije

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Zapad pokušava da izvrši globalnu ekonomsku blokadu Rusije u finansijskoj, trgovinskoj, transportnoj i humanitarnoj oblasti, ali je rusku privredu nemoguće izolovati, izjavio je potpredsednik ruske Vlade Andrej Belousov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Očigledno je da se ideja naših geopolitičkih protivnika ogleda u tome da maksimalno izoluju Rusiju od svetske ekonomije. Hteli bi da je bukvalno istrgnu iz globalnih ekonomskih veza i time pokrenu proces degradacije i dezintegracije našeg ekonomskog sistema. Zapravo, pokušana je globalna blokada Rusije, koja se šematski sastoji od četiri nivoa“, rekao je on u Savetu Federacije.

Kako je pojasnio, četiri nivoa podrazumevaju finansijsku, trgovinsku, transportnu i humanitarnu blokadu.
„Takva potpuna blokada je nemoguća. Ne može se izolovati Rusija, šesta po veličini svetska ekonomija iz globalnog ekonomskog sistema. U prilog tome jasno svedoče i događaji od pre mesec i po dana“, istakao je Belousov.
On je takođe dodao da većina stranih kompanija želi da ostane i posluje u Rusiji.

Otpočeli pregovori sa stranim partnerima o plaćanju u nacionalnim valutama

Ruski zvaničnik je, pored toga saopštio da Rusija već pregovara sa ključnim stranim partnerima na temu stvaranja bezbedne infrastrukture obračuna na osnovu nacionalnih valuta.

„Predmetni pregovori sa ključnim stranim partnerima o stvaranju bezbedne infrastrukture novčanih obračuna na osnovu nacionalnih valuta već su počeli. Hteo bih da posebno zahvalim Banci Rusije na saradnji“, naglasio je on.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov početkom aprila saopštio je da trenutna situacija u svetu podstiče zemlje BRIKS da ubrzaju rad na sledećim poljima: upotreba nacionalnih valuta za izvozno-uvozne transakcije, integracija platnih sistema i kartica, sopstveni sistem razmene finansijskih informacija i formiranje nezavisne rejting agencije.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine nakon čega su usledile najoštrije do sada sankcije Zapada.
O tome zašto su kineski mediji odluku ruskog predsednika da rublju veže za zlato i da izvezeni gas naplaćuje u rubljama nazvali ubistvenim oružjem protiv Zapada u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju govorila je Ljubinka Milinčić:
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Podkast
Agresivan potez Zapada – NATO menja pravila igre | Svet sa Sputnjikom
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
EKONOMIJA
Blumberg: Tekući račun Rusije u najvećem suficitu od 1994.
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
RUSIJA
Moskva: Zapadni partneri će se prilagoditi odluci o plaćanju gasa rubljama
Novčanice Rusije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Trgovina u rubljama u stalnom usponu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala