- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Vašington u poslednjih mesec i po dana isporučio Kijevu oružje vredno 1,65 milijardi dolara

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i hrama Hrista Spasitelja u Moskvi
Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i hrama Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Oleg Siromolotov izjavio je da je Vašington u poslednjih mesec i po dana isporučio Kijevu oružje u vrednosti od 1,65 milijardi dolara. Ukrajinske vlasti, međutim, ne mogu da osiguraju bezbedno čuvanje oružja koje je isporučio NATO zbog čega postoji opasnost da ono završi na crnom tržištu drugih zemalja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Svi ti ljudi su dobro naoružani zahvaljujući tome što su države članice NATO u poslednjih osam godina aktivno isporučivale Ukrajini oružje, municiju, vojnu tehniku. Od početka vojne operacije opseg zapadne vojne pomoći se povećao. Za poslednjih mesec i po dana samo Vašington je isporučio Kijevu oružje u vrednosti od 1,65 milijardi dolara, obezbedivši im na stotine prenosnih PVO sistema ‘stinger’, hiljade protivtenkovskih raketnih sistema ‘džavelin’, minobacače i druge vrste naoružanja“, naveo je diplomata.
Pored toga, bez kontrole je razdeljeno više od 25.000 komada oružja, a pre početka specijalne vojne operacije nelegalno je u opticaju bilo preko pet miliona komada oružja, što znatno povećava rizike od terorizma kako u Evropi, tako i van nje.

Dolazak stranih plaćenika pogoršava situaciju

Situacija u Ukrajini se pogoršava sa dolaskom plaćenika iz Evrope i sa Bliskog istoka, ocenio je Siromolotov i dodao da se vrbovanjem plaćenika bave ukrajinske ambasade.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage vode borbe uz primenu terorističkih metoda, jer postavljaju artiljerijsko oružje u stambenim oblastima i onemogućavajući civilima da se evakuišu.

„U ciljeve i zadatke specijalne vojne operacije u Ukrajini spada i denacifikacija, što podrazumeva borbu protiv nacističke ideologije i otklanjanje pretnji po Rusiju koje dolaze sa ukrajinske teritorije“, naveo je Siromolotov.

Prema njegovim rečima, naoružane formacije u Ukrajini su privržene ekstremističkim stavovima.
„Oni vode borbe uz primenu terorističkih metoda – raspoređuju tenkove, artiljeriju i višecevne bacače raketa u stambenim blokovima, blokiraju civile u gradovima i ne dozvoljavaju im da se evakuišu i pri tome ih koriste kao živi štit“, dodao je on.

O hemijskim provokacijama i nuklearnom materijalu

Siromolotov kaže i da u Moskvi ne isključuju scenario prema kojem bi nuklearni materijal mogao da bude dopremljen u Ukrajinu iz trećih država.
Takođe, nije isključeno ni da se ponove provokacije sa primenom hemijskih otrova.
Ruski diplomata kaže i da Ukrajina raspolaže ozbiljnom naučno-proizvodnom bazom za izradu raketa, kao i da za Kijev nije nesavladiv problem ni to da pokrene izgradnju postrojenja za obogaćivanje urana i preradu nuklearnog goriva.
„Harkovski Institut za fiziku i tehniku bio je među organizacijama koje postavile temelje sovjetskog nuklearnog programa i aktivno je radio na tome sve do raspada SSSR. Tehnologija je ostala “, naveo je on.
Prezident RF Vladimir Putin vo vremя osmotra stroitelьnoй ploщadki startovogo kompleksa kosmičeskogo raketnogo kompleksa Angara na kosmodrome Vostočnый - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
RUSIJA
Putin: Kada mi kažu „Buča“, ja ih pitam: A da li ste nekada bili u Raki?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala