- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov o razmeni Medvedčuka: Zahvalni smo mu ali on nije državljanin Rusije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaViktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Šef ukrajinske partije „Opoziciona platforma – za život“ Viktor Medvedčuk nije državljanin Rusije, nego strani političar, te u Kremlju ne znaju da li bi on želeo da Rusija učestvuje u rešavanju ove situacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući mogućnost razmene Medvedčuka.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Što se tiče razmene o kojoj različite ličnosti u Kijevu govore sa takvim žarom, vatrom, zadovoljstvom... Medvedčuk nije državljanin Rusije. On nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom. On je strani političar. Mi uopšte ne znamo da li on sam želi neku vrstu učešća Rusije u rešavanju te, loše po njega, situacije“, rekao je Peskov.

On je dodao da „sve što se dogodilo sa Viktorom Medvedčukom jasna ilustracija toga šta u stvari predstavlja kijevski režim“, istakavši da je sudski postupak koji je pokrenut protiv Medvedčuka politički motivisan i izmišljen.
Peskov je naglasio da lider „Opozicione platforme – za život“ nije imao nikakve zakulisne odnose sa Rusijom.

„Dobro su poznati stavovi Medvedčuka u korist izgradnje normalnih, obostrano korisnih, partnerskih odnosa Ukrajine i Rusije. Taj stav je uvek bio otvoren, Medvečuk nikada nije imao nikakve zakulisne odnose sa Rusijom. Ali čak i ako to hipotetički zamislimo, onda bi verovatno bilo jasno da bi Medvečuk napustio teritoriju Ukrajine pre početka specijalne vojne operacije“, ocenio je Peskov, podsetivši da Medvedčuk to nije uradio.

Peskov je naglasio da se Medvedčuk uvek zalagao za mir i bio je protiv širenja sukoba u Donbasu.
„Uzgred govoreći, da su svojevremeno te njegove ideje, ideje njegove stranke uzimane u obzir i da se na njima zasnivala državna politika Ukrajine, ne bi bilo nikakve vojne operacije“, konstatovao je portparol Kremlja.
On je dodao da je Kremlj, kao i vlasti Donbasa, zahvalni Medvedčuku za organizaciju razmene zarobljenika u proteklih nekoliko godina i rešavanje drugih humanitarnih pitanja. Peskov je precizirao da se Medvedčuk time bavio, između ostalog, na direktnu molbu kijevskih vlasti.

Kremlj će pratiti sudbinu Medvedčuka

Peskov je poručio da će u Kremlju „pratiti sudbinu Medvedčuka, te pozivaju da to učine i evropski političari, koji toliko brinu o slobodi govora i koji govore da se čovek ne može progoniti iz političkih razloga“.
„To je ta ista situacija i ovde je primereno očekivati da će zaustaviti predstavnike kijevskog režima u progonu čoveka zbog njegovih političkih pogleda“, kazao je Peskov.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je u utorak o hapšenju Medvedčuka tako što je na svom Telegram kanalu objavio fotografiju čoveka sa lisicama na rukama, koji je ličio na njega. Takođe je predložio da ga razmeni za ukrajinske ratne zarobljenike.
S tim u vezi, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da tu fotografiju treba proveriti zbog velikog broja falsifikata sa ukrajinske strane.
Ranije je bilo saopšteno da je prvih dana ruske specijalne operacije Medvedčuk pobegao iz Kijeva u nepoznatom pravcu.
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
RUSIJA
„Dobro zaključavajte vrata“: Medvedev „savetuje“ izrode u Kijevu koji drže Medvedčuka /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala