- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Objavljeni konačni rezultati istrage o padu bespilotne letelice u Zagrebu

© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICPad drona u Zagrebu
Pad drona u Zagrebu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Konačni rezultati istrage o padu bespilotne letilice na Zagreb, 10. marta, pokazali su da je dron bio naoružan avio-bombom „OFAB 100-120“, saopšteno je na konferenciji za novinare Županijskog državnog tužilaštva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Major Mile Tomić je naveo da je na mestu pada letilice pronađeno 47 fragmenata metalnih delova ili gelera.
„Svi fragmenti nastali su od delovanja eksplozije. Pronađen je upaljač s ćiriličnim oznakama, a radi se o univerzalnom upaljaču za avio-bombe“, rekao je Tomić.
Na osnovu pregleda metalnih fragmenata nedvosmisleno je, kako navode hrvatski mediji, utvrđeno da se radi o avio-bombi „OFAB 100-129“ naoružanoj upaljačem „AVU-ET 350F“ koji je inicirao eksplozivno punjenje u bombi što je za posledicu imalo eksploziju u fragmentaciju tela bombe u više metalnih fragmenata.
Glavni veštak za požar i eksplozije Ivana Bačić govorila je o tragovima eksploziva, naftnim derivatima i boji na oplati letilice.
„Na mestu pada nastao je krater pet i po metara promera i dubine oko jedan i po metar. Iz kratera je izdvojeno 45 metalnih fragmenata i promena boje metala u plavu na rubnim delovima. Dva takva fragmenta pronađena su i izvan kratera. Oštećenja na okolnim objektima, primarno automobilima, manjeg su intenziteta uglavnom uzrokovana raspršenjem kamenja i grančica“, rekla je ona.
Dodala je da se mestu događaja osetio se intenzivan miris amonijaka.
Na fragmentima tela avio-bombe, na delovima letilice nisu detektovani tragovi vojnih eksploziva, nije bilo ni privrednih eksploziva kao ni drugih eksplozivnih tvari.
„Što se amonijaka tiče, potvrđeno je da se radilo o tragovima. Na desnom krilu letilice najzastupljenija je bila crvena boja koja je odražavala petokraku crvene i bele boje. Radi se o originalnoj boji, a pronađeni su tragovi naknadnog bojenja", navela je Bačićeva, preneo je Tanjug.
Pad drona u Zagrebu - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
REGION
Hrvatski ministar odbrane: Dron koji je pao u Zagreb doleteo iz Ukrajine
Hrvatski predsednik Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
REGION
Milanović: NATO zvaničnici nisu znali za pad drona u Zagrebu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala