Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odblokiran auto-put: Završen protest pijačnih prodavaca /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest pijačnih prodavaca
Protest pijačnih prodavaca - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Posle dvočasovne blokade, autoput Beograd - Niš kod Mostarske petlje odblokiran je oko 20.30 sati, tako da se vozila ponovo nesmetano kreću na ovoj deonici. Učesnici protesta nezadovoljni najavom uvođenih fiskalnih kasa za pijačne prodavce naveli su da je dogovoren sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u subotu u 10 sati.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Iako je protest prema današnjim najavama trebalo da bude okončan u 18 časova, nakon višečasovne blokade kružnog toka, protestanti su ipak odlučili da protestnu šetnju nastave na auto-putu.
U međuvremenu, saobraćaj na kružnom toku na Slaviji je pušten i iz svih ulica koje se ulivaju u kružni tok odvija se neometano.
Protest prodavaca nezadovoljnih zbog uvođenja elektronske fiskalizacije izazvao je kolaps u saobraćaju u centru Beograda tokom celog dana.
Predstavnik Udruženja pijačnih prodavaca Srđan Praštalo rekao je da je skup završen što se tiče organizatora i da danas nije dobijen nikakav odgovor od nadležnih organa.
Organizatori današnjeg protesta saopštili su pre 14 časova da su dobili poziv iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića da tročlana delegacija dođe na sastanak.
Prodavci na pijaci su sa Ušća krenuli u protestnu šetnju preko Brankovog mosta i Terazijskim tunelom do RTS-a, gde su tražili da se izveštava o njihovim skupovima i zahtevima. Zatim su otišli do Predsedništva gde su poslali svoje zahteve – da im se da poseban status i da se izuzmu iz sistema e-fiskalizacije.
Nakon toga su pored Vlade i Nemanjinom ulicom došli do Trga Slavija i do 18 časova blokirali saobraćaj na kružnom toku.
Prodavci traže da budu izuzeti od nove elektronske fiskalizacije, koja predviđa da od 1. maja moraju da imaju fiskalne kase i izdaju račune, te da dobiju status pijačnog prodavca i da im se omogući da rade kao paušalci.
Uoči protesta, reporter Sputnjika je obišao pijacu na Zelenom vencu, gde je većina tezgi bila zatvorena.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPrazne tezge na pijaci na Zelenom vencu
Prazne tezge na pijaci na Zelenom vencu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Prazne tezge na pijaci na Zelenom vencu
Podsetimo, prelazni period za novi model fiskalizacije traje od 1. novembra prošle godine do kraja aprila, a svi obveznici biće dužni da na novi model pređu od 1. maja.
Pijačni prodavci su prošlog meseca predali zahtev sa više od 15.000 potpisa Predsedništvu u kome traže da budu izuzeti iz sistema uvođenja fiskalnih kasa.

Mali: Prodavci robe široke potrošnje moraju da imaju fiskalne kase

Prodavci na pijacama koji se bave prodajom robe široke potrošnje obveznici su nove e-fiskalizacije i moraju da imaju fiskalne račune, poručio je ministar finansija Siniša Mali, povodom protesta pijačnih prodavaca.
On je naveo da mora da postoji red i da je prodaja robe široke potrošnje na pijacama bez izdavanja fiskalnog računa zapravo primer nelojalne konkurencije onima koji robu te vrste prodaju u prodavnicama.
Mali je dodao da je bilo i slučajeva da su na pijacama prodavana sredstva za čišćenje koja su sadržavala kancerogene materije.
„Mora da se uvede red, da se zna kvalitet robe koja se prodaje, mora da postoji ulaz i izlaz za tu robu, kao i u prodavnicama. Možemo da radimo na uslovima za rad, ali ne možemo dovesti u pitanje sistem fiskalizacije“, rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska novog kontrolnog centra Poreske uprave.
Istakao je da za razliku od prodavaca robe široke potrošnje na pijacama, prodavci koji prodaju svoje proizvode, odnosno voće i povrće koje su sami proizveli, a reč je o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ne moraju da imaju svoje fiskalne kase, preneo je Tanjug.
Protest pijačnih prodavaca u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
SRBIJA
Protest pijačnih prodavaca, privrednika i prosvetara u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala