- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanija uvela sankcije protiv još 206 ruskih državljana i zabranila uvoz ruskog čelika i gvožđa

CC0 / Unsplash/Kristina Gadeikyte / London
London - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Velika Britanija je proširila sankcioni spisak protiv Rusije, uvrstivši još 206 lica, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade. Kako je saopšteno iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova, zabranjen je uvoz ruskog gvožđa i čelika, ali i izvoz kvantnih tehnologija i naprednih materijala.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na sankcionom spisku Londona našli su se pomoćnik ruskog predsednika Andrej Fursenko, lider proruske stranke u Ukrajini Viktor Medvedčuk, supruga ruskog ministra spoljnih poslova Marija Lavrova, direktor „Lukoila" Vagit Alekperov.

Spiskom su obuhvaćeni i predsednik Vlade Luganske Narodne Republike (LNR) Sergej Kozlov, kao i predsednik Vlade Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandr Anančenko.
Pored navedenih lica, u spisak je uključen i bivši direktor OAD „Ruske železnice" (RŽD), predsednik poverilačkog odbora Fonda „Andreja Prvozvanog“ Vladimir Jakunjin.
Jakunjin je naveden kao direktor RŽD, iako je još avgusta 2015. godine na njegovu poziciju došao Oleg Belozerov. Sankcije protiv Jakunjina obuhvataju zamrzavanje aktiva u Britaniji i zabranu ulaska u zemlju. Sam Belozerov, međutim, nije se našao na spisku.
Prema rečima britanskog ministra spoljnih poslova Liz Tras, trenutno je sankcijama obuhvaćeno preko hiljadu ruskih državljana i kompanija.

Zabrana uvoza ruskog čelika i gvožđa

Pored navedenog, a na osnovu saopštenja britanskog Forin ofisa, Velika Britanije od 14. aprila zabranjuje uvoz gvožđa i čelika iz Rusije.

„Od sutra zabranjujemo uvoz ruskog gvožđa i čelika, kao i izvoz kvantnih tehnologija i naprednih materijala, koji su Putinu veoma potrebni“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako je ranije saopštavano, od ove nedelje bi Velika Britanija u okviru sankcija protiv Rusije takođe mogla da zabrani izvoz u Rusiju opreme za preradu nafte.
Pored toga, britanska Uprava za kontramere u oblasti trgovine objavila je da će razmotriti pitanje preraspodele tarifnih kvota na uvoz čelika iz Rusije i Belorusije među drugim zemljama izvoznicima kako bi se izbegao potencijalni deficit.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine nakon čega su usledile najoštrije do sada sankcije Zapada.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
RUSIJA
Vlada Rusije: Zapadnim zemljama neće uspeti pokušaj da izvrše ekonomsku blokadu Rusije
Zgrada Europola - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
RUSIJA
Evropol pokrenuo operaciju otkrivanja ruske imovine u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala