- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zajedno sa Minskom proizvodićemo visoko-tehnološke kosmičke letelice

© Foto : press-služba prezidenta BelarusiPredsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, na kosmodromu "Vostočni"
Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, na kosmodromu Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je tokom posete kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti da će Moskva zajedno sa Minskom proizvoditi visoko-tehnološke kosmičke letelice. On je još dodao će Rusija i nadalje razvijati tehnologije i unapređivati sopstvene sposobnosti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Putin je najavio da će Rusija i Belorusija zajedno učestvovati u velikom projektu koji se tiče proizvodnje i lansiranja specijalnih svemirskih letelica u cilju daljinskog sondiranja Zemlje.

„Što se tiče daljinskog sondiranja Zemlje, počeće veliki projekat koji se tiče proizvodnje i lansiranja specijalnih svemirskih letelica. U tom cilju, udružili smo naučno-industrijski potencijal Rusije i vodećih beloruskih kompanija, koje su oduvek, još od sovjetskog vremena, bile poznate po svojim sposobnostima u proizvodnji visokoprecizne opreme, sofisticiranih optoelektronskih i radio-tehničkih sistema“, objasnio je ruski predsednik.

Lider Rusije je takođe zatražio od „Roskosmosa“ da obezbedi pripremu i let u kosmos beloruskih predstavnika.

„Molim 'Roskomos' da obezbedi neophodnu pripremu i let na ruskom svemirskom brodu i predstavnika Belorusije. Aleksandar Lukašenko i ja smo o tome pričali još odavno. Siguran sam da će to postati nova važna oblast naše saradnje u osvajanju i proučavanju kosmosa“, istakao je Putin.

Ni sankcije ne mogu da spreče razvoj raketno-kosmičkog programa

Ruski lider je takođe istakao da Rusija zahvaljujući svojim tehnologijama može da razvija raketno-kosmički program čak i u uslovima sankcija.
On je ocenio da se radovi na kosmodromu „Vostočni“ odvijaju po planu, uprkos korekcijama koje su nastale tokom pandemije. Kako je objasnio, „Vostočni“ je grandiozan objekat sa dobrom perspektivom razvoja.
Kako je prenela beloruska agencija „Belta“, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se tokom zajedničke posete sa Putinom upoznao sa radovima na kosmodromu „Vostočni“, izjavio je da je Minsk spreman da u kratkom roku pošalje svoje stručnjake i građevinare u cilju razvoja tog objekta.
On je takođe podelio svoje utiske o kosmodromu, istakavši da ima osećaj da nikakvih sankcija nema.

Uprkos svim poteškoćama, Rusija će ostvariti svoje planove

Prema rečima ruskog lidera, Rusija će u okviru programa „Sfera“ značajno proširiti svoj kvalitativni i kvantitativni potencijal satelitske grupacije.
Kako je istakao, to je neophodno radi dalje implementacije digitalnih sistema u svim granama ekonomije, državne uprave, obrazovanja, zaštite zdravlja i svakodnevnog života ljudi.
Ruski lider smatra da će uprkos svim poteškoćama i spoljnim pokušajima da se spreči napredovanje Rusije, Moskva ostvariti sve planove u kosmičkoj oblasti.

Moskva obnavlja lunarni program

Prema njegovim rečima, Rusija će obnoviti lunarni program i nastaviti da razvija tehnologije nuklearne kosmičke energetike.
„Nastavićemo rad na izgradnji transportnog broda nove generacije, kao i tehnologija nuklearne kosmičke energetike, gde bezuslovno imamo veoma velike zalihe i apsolutno jasne prednosti. Obnovićemo lunarni program“, istakao je Putin.
Kako je precizirao, reč je o lansiranju s kosmodroma „Vostočni“ automatske letelice kosmičkog robotizovanog kompleksa „Luna-25“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u poseti kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti. On je doputovao zajedno sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Ruski predsednik je na Dan kosmonautike uručio državne nagrade kosmonautima na kosmodromu „Vostočni“. Svečana ceremonija održana je u zgradi kosmodroma.
Kosmonavt Юriй Gagarin v kabine kosmičeskogo korablя Vostok-1 pered startom - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
RUSIJA
Dan kosmonautike: Gagarin pre 61 godinu ispisao novu stranicu istorije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala