- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dan kosmonautike: Gagarin pre 61 godinu ispisao novu stranicu istorije /video/

© Sputnik / Aleksander Mokletsov / Uđi u bazu fotografijaKosmonavt Юriй Gagarin v kabine kosmičeskogo korablя "Vostok-1" pered startom
Kosmonavt Юriй Gagarin v kabine kosmičeskogo korablя Vostok-1 pered startom - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
U Rusiji i svetu se danas obeležava Dan kosmonautike – sećanje na dan kada je Jurij Gagarin prvi u istoriji čovečanstva pre tačno 61 godinu poleteo u svemir.
Ruski kosmonauti Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov čestitali su praznik sa Međunarodne svemirske stanice putem video-snimka, koji je objavio „Roskosmos“.

„Pre 61 godinu naša zemlja načinila je još jedan korak ka izučavanju nepoznatog, ka čovekovom osvajanju svemira. Započeta je nova stranica istorije – istorija svemirskih letova sa posadom. I prvi, koji je otvorio tu herojsku stranicu, bio je naš sunarodnik Jurij Aleksejevič Gagarin“, rekao je Artemjev.

Delegacija „Roskosmosa“ položila je cveće na grobove Gagarina i sovjetskog konstruktora Sergeja Koroljova u znak sećanja na 61. godišnjicu prvog leta u orbitu u istoriji čovečanstva.
Prvi let čoveka u svemir izveden je 12. aprila 1961. godine. Gagarin je u svemirskoj letelici „Vostok 1“ obleteo jedan krug oko Zemlje za 108 minuta. Leteo je na visini od 302 kilometara i brzinom od skoro 28.000 kilometara na sat.
© AFP 2023Gagarin tokom posete Ajfelovoj kuli u Parizu
Gagarin tokom posete Ajfelovoj kuli u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Gagarin tokom posete Ajfelovoj kuli u Parizu
Gagarinov let u orbitu 1961. godine označio je pobedu Sovjetskog Saveza u svemirskoj trci sa SAD, usred Hladnog rata.
Posle leta u svemir, Jurij Gagarin je postao svetska zvezda i simbol epohe. Slavio ga je ne samo ceo Sovjetski Savez, koji je po njemu nazivao ulice i fabrike, čak i jedan grad, već i ceo svet.
Jurij Gagarin sa ćerkom Lenom tokom obilaska ekspozicije paviljona „Kosmos“ u izložbenom centru VDNH u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Šest decenija od prvog čovekovog leta u svemir: 20 momenata iz života Gagarina /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala