- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin podelio uspomene iz detinjstva na Gagarinov let: Bilo je veličanstveno, kao Dan pobede

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRadna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Dalekoistočnom federalnom okrugu
Radna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Dalekoistočnom federalnom okrugu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je da se seća dana kada je Jurij Gagarin prvi u istoriji čovečanstva poleteo u svemir. Kako kaže, iako je bio dete, shvatao je da se dogodilo nešto veličanstveno, poput Dana pobede, kada je ponos na domovinu lebdela u vazduhu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Iako je čudno, sećam se toga. Bio sam dete, imao sam devet godina. Iskreno rečeno, nisam u potpunosti razumeo šta se događa, ali video sam da se desilo nešto grandiozno“, rekao je predsednik tokom razgovora sa radnicima kosmodroma „Vostočni“.

Putin je ispričao da su se tada ljudi grlili i ljubili, iako se nisu poznavali.
„To je zaista ličilo na Dan pobede, jer je meni, tada devetogodišnjem dečaku, bilo jasno da se dogodilo nešto neobično“, dodao je ruski lider.
S tim u vezi, šef ruske države podsetio je da je da Rusija u znak sećanja na Gagarinov podvig danas obeležava Dan kosmonautike.
„Svako od nas danas ima posebna osećanja. To je istinski ponos na generacije koje su načinile grandiozni tehnološki iskorak i istovremeno vera u budućnost, u našu snagu i dosledan razvoj, u to da ćemo obavezno ostvariti svoje ciljeve. Uveren sam da će tako i biti“, naglasio je predsednik.
Predsednik je čestitao Dan kosmonautike narodu Rusije i Belorusije.
Od srca čestitam praznik svim našim građanima – Rusije, Belorusije, svim našim sunarodnicima, kosmonautima, kolektivu kosmodroma 'Vostočni', veteranima i radnicima vojno-industrijskog sektora“, izjavio je Putin.
Prvi let čoveka u svemir izveden je 12. aprila 1961. godine. Gagarin je u svemirskoj letelici „Vostok 1“ obleteo jedan krug oko Zemlje za 108 minuta. Leteo je na visini od 302 kilometara i brzinom od skoro 28.000 kilometara na sat. Gagarinov let u orbitu 1961. godine označio je pobedu Sovjetskog Saveza u svemirskoj trci sa SAD, usred Hladnog rata.
Posle leta u svemir, Jurij Gagarin je postao svetska zvezda i simbol epohe. Slavio ga je ne samo ceo Sovjetski Savez, koji je po njemu nazivao ulice i fabrike, čak i jedan grad, već i ceo svet.
Kosmonavt Юriй Gagarin v kabine kosmičeskogo korablя Vostok-1 pered startom - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
RUSIJA
Dan kosmonautike: Gagarin pre 61 godinu ispisao novu stranicu istorije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala