- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Opasan put“: Šta se krije iza iznenadne britanske ofanzive na Republiku Srpsku

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
London pokreće ofanzivu na Republiku Srpsku služeći se lažima, zato što koren njegovih namera nije BiH, već NATO. Sa početkom ruske specijalne operacije u Ukrajini mnoge u NATO-u je podsetila da Srbija i BiH nisu članice Alijanse, a oni žele da zaokruže dominaciju na Balkanu pre nego što izgube globalnu hegemoniju.
Ovako uvođenje britanskih sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović komentariše politički analitičar Dragomir Anđelković.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović na mitingu SNSD-a u Banjaluci. - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
REGION
Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović
Velika Britanija je, podsećamo, uvela sankcije najvišim srpskim političkim funkcionerima zbog, kako je navedeno, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH. Ubrzo nakon toga, oglasio se i specijalni izaslanik Ujedinjenog kraljevstva za Zapadni Balkan, ser Stuajrt Pič, koji je poručio da se Cvijanovićeva i Dodik nalaze na „opasnom putu“.

Danas Srpska, sutra Srbija

Da se radi o lažnim optužbama jasno je svima, pa i Londonu, jer Republika Srpska nikada nije podrivala BiH; naprotiv, ona je privržena Dejtonskom sporazumu. Opstanak dejtonske BiH je cilj Republike Srpske, smatra Anđelković.
„Oni koji su pokušali da jednostrano menjaju Dejton protivno volji jednog entiteta i dva konstitutivna naroda su zapravo potkopavali BiH i to rade i dalje. Znači, Britanija je deo tog zapadnog kluba koji pokušava da u miru realizuje ratne ciljeve Sarajeva i naravno da na taj način ugrožava opstanak BiH jer Srbi i Hrvati ne žele da žive u državi u kojoj muslimani imaju potpunu dominaciju“, navodi on.
Međutim, koren stava Londona nije u nameri očuvanja BiH, već njenog uvlačenja u NATO, dodaje naš sagovornik.
„Dodik je blokirao ulazak BiH u NATO, a London, verovatno u koordinaciji sa Bajdenovom administracijom, želi da pokrene taj proces zaokruživanja članstva u NATO-u svih država Zapadnog Balkana. Sada je pod udarom Dodik, kako bi ga slomili i naterali da prihvati da BiH uđe u NATO, a sutra će se to dešavati i sa Srbijom“, kategoričan je Anđelković.

Britanija je pokazala da je na strani Bošnjaka

Prema rečima politikologa iz Banjaluke Vojislava Savića, uvođenjem sankcija Dodiku i Cvijanovićevoj želi da pošalje poruku na čijoj je strani kada je u pitanju odnos snaga u BiH. Smatrajući da najveći uticaj imaju kod Bošnjaka i bošnjačkih političara, Britanija pokušava da ovakvim jednostranim pristupom izdejstvuje promenu odnosa snaga u BiH.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
REGION
Dodik: Odbićemo sve programe koje je u RS kreirala Britanija
„Međutim, mislim da se radi o velikom nerazumevanju BiH same po sebi. Što se tiče političkog života u Srpskoj, ovo samo može da ojača Cvijanovićevu i Dodika, jer sankcije pokazuju da su ih ljudi koji, istorijski gledano, nisu imali adekvatan pristup Srbima, i u BiH, i na Balkanu, označili kao nepodobne, što građanima sugeriše da oni rade pravi posao“, kaže Savić.
S obzirom da Cvijanovićeva i Dodik u Velikoj Britaniji niti imaju imovine, niti žele tamo da posluju, niti žele tamo odu, osim simboličkog značaja, britanske sankcije nemaju drugu poentu. Na sličan način, srpski narod u BiH satanizovan je devedesetih godina, kada je optuživan kao vinovnik građanskog rata, a samo je želeo da bude slobodan i uživa autonomiju u BiH, dodaje naš sagovornik.
Savić je mišljenja da, osim SAD i Britanije, druge zapadne države neće uvoditi sankcije. Ipak, to kaže sa rezervom.
„S obzirom na iracionalno ponašanje evrobirokrata koji vode današnje evropske države, ništa me ne bi iznenadilo, ali za sankcijama nema nikakve racionalne potrebe i ne bi trebalo da se uvođenje sankcija nastavi u drugim zemljama, pre svega onima koje su blizu BiH“, zaključuje Savić.
Odgovarajući na uvođenje sankcija, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Vlada i druge institucije Republike Srpske odbiti sve programe koje je u Srpskoj kreirala Velika Britanija. U okviru toga najavio je i promenu Zakona o javnoj upravi, čiju je izradu upravo sponzorisao London.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
REGION
„Na opasnu ste putu“: Britanski izaslanik o Dodiku i Cvijanovićevoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala