- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iz Nemačke u Srbiju stigao ultimatum – zapakovan u čestitku

© Sputnik / SputnjikNemačka zastava
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Čestitka koju je posle pobede na izborima srpski predsednik Aleksandar Vučić dobio od nemačkog kolege Franka-Valtera Štajnmajera liči na ultimatum, dok je ministarka odbrane Analena Berbok otvoreno poručila Srbiji da mora da uvede sankcije Rusiji ako želi da postane članica EU. Da li je Nemačka u ofanzivi prevaspitavanja Srbije u antiruskom duhu?
Nemački predsednik čestitao je Vučiću rečima da očekuje od Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji po ugledu na EU.

Ucena iz Berlina

Berbok je rekla da je zbog rata u Ukrajini „koji ima za cilj i podelu Evrope“ važno da EU podrže zemlje koje su na putu ka članstvu, a posebno je apostrofirala Srbiju.
Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
SRBIJA
Štajnmajer čestitao Vučiću pobedu: Srbija da uvede sankcije Rusiji
Tako je u Srbiji iz Berlina, odmah nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora stigla, stigla nedvosmislena ucena.
Diplomata u penziji Zoran Milivojević tvrdi da, bez obzira na sve, Srbija neće odustati od svojih državnih i nacionalnih interesa i odnosa sa Rusijom.
„Ovo je čist pritisak i interesantno je što je Nemačka preuzela štafetu i to na vrlo direktan način. Ponovno pozivanje na evropsku perspektivu i EU je pitanje koje i nema značenje jer ceo taj proces stoji godinama. Drugim rečima, i da postupimo drugačije, nema nikakvih garancija koje bi ukazale na napredak Srbije na putu ka EU,“ objašnjava Milivojević.

Štap i šargarepa: EU ili Rusija

Drugim rečima, navodi naš sagovornik, u pitanju je čista ucena koja u osnovi ima geopolitički interes Zapada i EU u ovom trenutku.
„Srbija niti je učesnik sukoba niti nije na bilo koji način povezana sa dešavanjima u Ukrajini tako da nema razloga da ne bude na poziciji koju je i ranije imala na putu ka EU, pre ucena,“ kaže Milivojević.
Osim zahteva da se Rusiji uvedu sankcije, nemački predsednik je Vučića podsetio i na problem sa Kosovom i Metohijom koji ima ključni značaj.
Nemačka zastava na gornjoj palubi malog trajekta na reci Rajni u blizini Ruedešejma u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
SRBIJA
Nemački pritisak na Srbiju: Znate šta je ključno za vas
„Očigledno je da pritisak raste, kao i da sve vezano za rusko–ukrajinski sukob postaje složenije i da na zapadu na nek način gube strpljenje. Pritisak će još da raste, ali Nemačkaje ta koja je postala kolovođa tih pritisaka i koja daje do znanja da podiže lestvicu svog interesovanja i angažmana u regionu,“ kaže Milivojević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala