Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Štajnmajer čestitao Vučiću pobedu: Srbija da uvede sankcije Rusiji

© Sputnik / Mihail Markiv / Uđi u bazu fotografijaFrank Valter Štajnmajer
Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitke nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera i predsednika Francuske Emanuela Makrona povodom nedavno održanih izbora.
Frank-Valter Štajnmajer je čestitao Aleksandru Vučiću ponovni izbor za predsednika Republike Srbije.
"Nemačka podržava Srbiju i sve države Zapadnog Balkana kao pouzdan partner. Raduje me što naše dve zemlje nastavljaju da grade i produbljuju međusobne odnose u svim oblastima. Srbija je deo Evrope i deo evropske porodice. Na putu ka integraciji Srbije u EU možete računati na podršku Nemačke". navodi se u čestitki.
Štajnmajer je naveo i da se očekuje od Srbije da uskladi spoljnu politiku sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, posebno u pogledu odluka EU koje se odnose na Rusku Federaciju, uključujući uvođenje sankcija.
"Pritom će, pored reformi u oblasti vladavine prava i dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, biti od ključnog značaja", navodi se u čestitki.
"Prepreke na putu u budućnost ispunjenu slogom, mirom, sigurnosti i blagostanjem ćemo uspešno prevazići samo ukoliko u Evropi ponovo postanemo svesni svojih zajedničkih temelja, a to su demokratija i vladavina prava. U obavljanju Vaše odgovorne dužnosti želim Vam mnogo uspeha i sreće", navodi se u čestitki predsednika Štajnmajera.

Čestitka i od Makrona

Vučić je primio čestitku i od predsednika Francuske Emanuela Makrona.
"Srbija teži da se priključi Evropskoj uniji i zajednici vrednosti koja nas spaja. Uveren sam da ćete sa odlučnošću nastaviti posao započet na tom putu na kome možete da računate na podršku Francuske, posebno tokom narednih meseci, u svojstvu predsedavajuće Savetu Evropske unije", piše u čestitki, saopštila je pres služba predsednika Vucića.
Makron ne sumnja da će Srbija znati, pod Vučićevim vođstvom, da radi zajedno sa zemljama članicama Evropske unije i zemljama Zapadnog Balkana na obnovi mira, koji je, kako ocenjuje, doveden u opasnost na kontinentu "ruskom agresijom protiv Ukrajine".
"Izražavajući želju da ću moći sa Vama da nastavim dijalog zasnovan na poverenju, u službi zajedničke evropske budućnosti i izvrsnosti naših bilateralnih odnosa, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog uvažavanja", navodi se u čestitki.
Vučić je danas primio i čestitke zvaničnika Kraljevine Bahrein i Države Kuvajt.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala