- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film „Branili su nebo otadžbine“ u čast heroja Aprilskog rata 1941. godine

© Sputnik / V. LapčevićFotografija i beležnica pilota Radomira Lazarevića
Fotografija i beležnica pilota Radomira Lazarevića - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
U okviru obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata, biće emitovan dokumentarni film „Branili su nebo otadžbine“ - o otporu, stradanju i samožrtvovanju više od 130 vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije, koji su u aprilu 1941. godine, pružili neočekivano snažan i odlučan otpor nacističkim agresorima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Više od osam decenija kasnije, za Aprilski rat vezuju se izginuli piloti odbrane Beograda, tačnije njih jedanaestorica. Njima je i podignut spomenik na Zemunskom keju, jedna ulica u Beogradu nosi ime Deset avijatičara, a u spomen na njihova junaštva je pre petnaestak godina dodeljen Orden viteškog mača porodicama i potomcima izginulih.
© Foto : Arhiva Muzeja vazduhoplovstvaPiloti Šestog lovačkog puka ispred domaćeg lovca IK 3 na aerodromu u Zemunu 1940. godine
Piloti Šestog lovačkog puka ispred domaćeg lovca IK 3 na aerodromu u Zemunu 1940. godine - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Piloti Šestog lovačkog puka ispred domaćeg lovca IK 3 na aerodromu u Zemunu 1940. godine
Istina je da je u vazdušnim bitkama u ratu od 6. do 16. aprila 1941. godine učestvovalo više stotina vazduhoplovaca kako lovačke, tako i bombarderske avijacije, podseća se u saopštenju Ministarstva odbrane.
April '41. - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Sećanje na strah: Zvuk „štuke“, bodljikava žica i Gestapov auto otvorili izložbu „April `41“ /foto/
Njima u čast, dokumentarno filmsko ostvarenje „Branili su nebo otadžbine“ govori o otporu, stradanju i samožrtvovanju više od 130 vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije, koji su u aprilu 1941. godine, pružili neočekivano snažan i odlučan otpor nacističkim agresorima.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGrob pilota Miloša Žunjića, koji je 6. aprila predvodio jugoslovensku kraljevsku avijaciju u odbrani Beograda.
Grob pilota Miloša Žunjića, koji je 6. aprila predvodio jugoslovensku kraljevsku avijaciju u odbrani Beograda. - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Grob pilota Miloša Žunjića, koji je 6. aprila predvodio jugoslovensku kraljevsku avijaciju u odbrani Beograda.
Scenario za film radio je Budimir Potočan, dugogodišnji novinar Politike koji se 35 godina bavio istraživanjem ove teme. Reditelj je Dragoljub Elčić, producent je pukovnik Goran Ikonić, a narator u filmu je glumac Aleksandar Lazić.
Film će biti emitovan na Prvom programu Radio-televizije Srbije večeras u 22 sata.
Bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Svedočenja u 20 minuta: Kako je izgledalo buđenje pod bombama šestog aprila 1941. godine /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala