- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dejan Kolarov o pretnji otkazima zbog „Labudovog jezera“: Pustite kulturu da bude kultura

© YouTube/Sputnjik Srbija / print screenLabudovo jezero na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu
Labudovo jezero na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Članovi baletske trupe „Ukrajinski klasični balet“, koja se nalazi na turneji u Italiji dobili su pretnje otkazima zbog planiranih izvođenja baleta „Labudovo jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog.
„Plesači naše baletske trupe su zaposleni u veoma velikim pozorištima, a dve su zvezde Nacionalne opere Ukrajine, Olga Golica i Jurij Kekalo, igrači najvišeg međunarodnog nivoa, po dolasku u pozorište dobili naređenje da ne igraju ’Labudovo jezero’ pod pretnjom otkaza“, rekla je menadžerka baleta trupe Natalija Jordanov.
Prema njenim rečima, dešavale su se i „ozbiljnije optužbe“ protiv umetnika.
„Žao mi je što kultura neizbežno postaje predmet eksploatacije“, rekla je Jordanov.
Komentarišući ovaj još jedan u nizu kulturnih skandala koji su posledica brisanja ruske kulture, baletski igrač i koreograf Dejan Kolarov za Sputnjik kaže da je čin zabrane „Labudovog jezera“ neopravdan, o čijem god izvođenju da je reč.
„Kultura nema veze i ne treba da ima veze sa oružanim sukobima. Čajkovski postoji, i postojaće, ovo je hir Evropske unije. Mislim da je to sve besmisleno. Pustite kulturu da bude kultura“, apeluje Kolarov.
Biblioteka - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
KULTURA
Ruska kultura je dobro čovečanstva, parče ljudskosti na koje svi imamo pravo

Muzika i pokret su univerzalni jezici

Prema njegovom mišljenju, ratovi su se vodili i ranije. Mi smo, takođe, prošli kroz taj pakao, ali nikome nismo zatvorili vrata.
„Budalaština je braniti umetnosti da probija granice. Naročito kada je reč o muzici i pokretu koji su univerzalni jezici. Svi ih čujemo, svi ih razumemo. Umetnost je uvek bila bez granica, uvek je putovala i kretala se svukuda“, smatra umetnik.
Oskrnavljeni spomenik Sovjetskoj armiji u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
KULTURA
Vrhunac histeričnog rata: Marvelovim junacima udarili na Dostojevskog i Čajkovskog /video/
Kao član nekadašnje postave „Labudovog jezera“ Kolarov ističe da je to remek-delo, o čijem kvalitetu svedoči vreme.
„Klasike kakvi su ’Labudovo jezero’ ili ’Krcko Oraščić’ beskrajno sam poštovao i uživao u njihovim izvođenjima. Međutim, problem je nastao kada je politika počela da rukovodi ljudima na čelu kulturnih institucija. To da se politika meša u kulturu mnogo više nego što bi trebalo mogu da posvedočim iz sopstvenog iskustva. Te su odluke loše za umetnike, loše za kulturu, loše za publiku, a dobre samo za političare“.
Reči našeg sagovornika potvrđuje i polemika koja se vodi između uprave Nacionalne opere Ukrajine i baletske trupe „Ukrajinski klasični balet“.
U rukovodstvu opere naglašavaju da organizatori turneje koriste brend ustanove, iako sa njima nije bilo pregovora i nisu sklopljeni ugovori.

Disciplinske opomene umetnicima

„Sa žaljenjem saznajemo da među najavljenim izvođačima u ovim predstavama ima i umetnika našeg pozorišta koji su privatno dali saglasnost da se one izvode“, navodi se u saopštenju.
Direkcija je uputila i disciplinske opomene umetnicima i protest producentima.
Italijanska strana se nije složila sa ovim stavom.
„Kultura treba da ujedinjuje narode, a ruska umetnost je postala svetska baština“, kažu organizatori u Italiji.
Zgrada Ermitaža u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
KULTURA
Kako su slikarska remek-dela iz Tretjakovske galerije i Ermitaža umalo postala ratni plen
Ranije je baletska trupa, na zahtev rukovodstva Ministarstva kulture Ukrajine i Nacionalne opere, bila prinuđena da u nekim gradovima umesto „Labudovog jezera“ izvede balet „Žizela“ i delove drugih baletskih dela.
Nastupi u okviru turneje, čiji prihod ide za podršku stanovništvu Ukrajine, već su održani u Komu, Ferari i Lonigu u provinciji Vićenca, a planirani su nastupi u Trstu, Napulju, Firenci i drugim gradovima.
Solista opere „Travijata“ Vesna Đurković - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Podkast
Sopran Vesna Đurković otkriva šta peva u kupatilu | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala