- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ekonomista: Derusifikacija energetike je skupa mera

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaDalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Evropska ekonomija je od 2008. godine sve krhkija, zato se prvobitno Evropska unija uzdržavala od objavljivanja sankcija koje se odnose na isporuke ruskih sirovina i energenata, izjavio je bugarski ekonomista Grigorij Sarijski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Tako da nas upravo to i čeka. Derusifikacija je neverovatno skupa mera. Prvo, zameniti 155 milijardi kubnih metara gasa nije tako lako, a drugog dobavljača je teško pronaći. Drugo, bilo koja druga zamena će biti mnogo skuplja, najmanje za cenu transportnih troškova“, izjavio je Sarijski u emisiji „Bugarske slobodne televizije“, navodeći kao primer da će odustajanje od ruskog uglja u korist australijskog u velikoj meri povećati cenu zbog velikih razdaljina.
Prema rečima eksperta, baltičke zemlje, koje su odustale od ruskog gasa, imaju najveću inflaciju. Prema podacima evropske statističke službe „Evrostat“, u februaru su najveći nivo inflacije imale Litvanija – 14 odsto, Estonija – 11,6 odsto i Češka – 10 odsto.
Rusiju su od 1990-ih godina pokušavali da pretvore u sirovinski privezak i sada je ona reagovala na to, smatra ekspert. U velikoj meri je takva politika prema Rusiji bila uspešna, istakao je on: glavni prihod zemlje je bio nakon prodaje sirovina. Prema rečima Sarijskog, nastavak takve politike rezultirao bi uništavanju njenog ekonomskog potencijala.
„Težnja je bila da se ona pretvori u banku sirovina ili kao što su je nazivali ‘pumpu sa raketama’ (25. februara je bugarski premijer Kiril Petkov izjavio da ruska ekonomija u svetskim razmerama ne zauzima baš visoko mesto, a zemlja podseća na benzinsku pumpu sa raketama. Samo što pokušavaju da joj uklone rakete kako ne bi ništa mogla osim da isporučuje sirovine“, pojasnio je bugarski ekonomista.
Ranije su se članovi bugarske Vlade izjasnili na temu mogućeg odustajanja od ruskog gasa. Ministar finansija Bugarske Asen Vasilev je tada izjavio da je Bugarska spremna da preuzme takav korak, ako Evropska unija nametne odgovarajući embargo. Ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikonov je naglasio da će se cena gasa povećati za 40 odsto ako zemlja promeni dobavljača.
Izgradnja gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Bivši bugarski ministar: Zašto se Evropska komisija dogovara o ruskom gasu, kad Bugarska to ume bolje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala