- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka poruka Indiji o Kini i Rusiji

© AP Photo / Susan WalshRadžnat Sing i Lojd Ostin
Radžnat Sing i Lojd Ostin - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se sa indijskim kolegom Radžnatom Singom i pozvao na jačanje vojnih veza dve zemlje upozoravajući na „bezbednosne pretnje koje predstavljaju Kina i Rusija“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Naš susret došao je u kritičnom trenutku za partnerstvo SAD i Indije na vojnom planu, rekao je Ostin Singu na početku razgovora i dodao da i Vašington i Nju Delhi veruju u „slobodan i otvoren Indo-pacifički region“.
„Peking podriva bezbednost regiona gradeći infrastrukturu dvostruke namene na granici sa Indijom i izražavajući nezakonite teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru. SAD podržavaju Indiju u odbrani njenih suverenih interesa“, rekao je američki ministar odbrane.
On je indijskom ministru odbrane saopštio i da Rusija, kao i Kina, „pokušava da promeni status kvo uz upotrebu sile“, aludirajući na specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.
Sastanak ministara odbrane održan je u sklopu diplomatskog susreta SAD i Indije, tokom kog su se sreli i američki državni sekretar Entoni Blinken i indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar.
Odnosi Indije i SAD bili su narušeni prethodnih nedelja, pošto su američki zvaničnici vršili pritisak na tu zemlju da uvede sankcije Rusiji, prenosi RT. Tako je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Dalip Sing nedavno upozorio da će Indija „snositi posledice“ ukoliko pokuša da „zaobiđe“ zapadne sankcije uvedene Moskvi.
I Brajan Dis, ekonomski savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena rekao je kako je Vašington upozorio Indiju da će se suočiti sa „značajnim i dugoročnim posledicama ukoliko se strateški opredeli za Rusiju“.
Indija je odbila da uvede sankcije Rusiji i povećala je uvoz ruske nafte, dok su ruski i indijski zvaničnici razgovarali o trgovini između dve zemlje i plaćanju u rubljama i rupijama.
Osim toga, Vašingtonu smeta i to što je Indija naručila pet ruskih PVO sistema S-400 vrednih 5,5 milijardi dolara, uz mogućnost da će ih naručiti još. Lojd Ostin je nedavno rekao u američkom Kongresu kako „nije u najboljem interesu Indije da kupuje rusko oružje“.
Sergej Lavrov i Sabramanjam Džaišankar - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Diktat i ucene neće uticati na odnose Indije i Rusije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala