- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Urednici portala Sputnjik Medija zabranjeno napuštanje Estonije

© Sputnik / Dominik Buten / Uđi u bazu fotografijaGlavni urednik estonskog Sputnjik Medija Jelena Čeriševa
Glavni urednik estonskog Sputnjik Medija Jelena Čeriševa - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Glavni urednik portala Sputnjik Medija Jelena Čeriševa izjavila je da joj je sudskom odlukom zabranjeno da napusti Estoniju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Posle 16-časovnog pretresa odveli su me u pritvor. Zatim su me odveli na saslušanje, onda je bilo suđenje, tužilac je tražio dva meseca zatvora. Sutradan je sudija donela rešenje – zabrana izlaska iz zemlje, zabranjeno mi je da napuštam kuću više od tri dana“, rekla je Čeriševa.
Prema njenim rečima, „trenutno joj je sve zaplenjeno – tehnika, telefoni, gotovina“.
Estonske vlasti oslobodile su prošle nedelje Čeriševu, koju su specijalne službe pritvorile 6. aprila zbog sumnje da je počinila zločin protiv mira, kao i da je prekršila međunarodne sankcije.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da su optužbe na račun Čeriševe apsurdne. Rusko Ministarstvo takođe je istaklo da su estonski „pobornici“ slobode govora prešli sa taktike zastrašivanja na „državni teror“.
Početkom marta estonski informativni portal Sputnjik Medija objavio je da prekida rad zbog pritisaka i ograničenja estonskih banaka i vlasti, kao i pretnji zaposlenima. Kako je tada izjavila Čeriševa, banke u Estoniji su tokom cele godine zamrzavale plate zaposlenima i zatvarale račune Sputnjik Medija na osnovu sumnje u „pranje novca, finansiranje terorizma i nelegalne prodaje alkohola“. Osim toga, u poslednje vreme su mnogi njuzmejkeri odbili da sarađuju sa portalom, a glavna urednica i zaposleni dobijaju „pretnje od opskurnih ličnosti“.
Sputnjik Medija su osnovali bivši radnici Sputnjika Estonija, koji je nakon četiri godine rada zatvoren pre dve godine zbog pretnji estonske policije.
Redakcija novinske agencije Sputnjik Estonija u Talinu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Ambasada Rusije u Estoniji zahteva momentalno oslobađanje glavne urednice „Sputnjik Medija“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala