- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sada te na nebu dočekuju aplauzom: Održana komemoracija Dejanu Mijaču

© Tanjug / RADE PRELICKomemoracija Dejanu Mijaču
Komemoracija Dejanu Mijaču - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
„Zbog tebe bih sada prošetala po pozornici, koja je bila tvoje kraljevstvo. Preležali smo zajedno koronu, govorili o susretu kada ozdravimo. Želeli smo da gledamo Savu i Dunav, a sada te na nebu dočekuju velikim aplauzom. Nedostajaćeš nam, tako drag mudar i izuzetan“, rekla je Branka Petrić na komemoraciji Dejanu Mijaču u JDP-u.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Glumica se, uz mnogobrojne kolege i prijatelje među kojima su bili i Nebojša Ilić, Svetlana Ceca Bojković, Petar Benčina, Katarina Žutić, Paulina Manov, Vladimir Kostić predsednik SANU na komemoraciji u JDP-u danas oprostila od legendarnog reditelja Dejana Mijača koji je preminio u 87. godini života.
Književnica i rediteljka Vida Ognjenović održala je govor i istakla da za Mijača nije bilo tajni u pozorištu, jer je i on sam bio tajna.
„Snimci predstava su hladni, jer na njima se ne vidi koliko su njegove predstave smelo izazivanje stvarnosti. Sasvim neobično i svojevrsno ruganje svemu što je banalno. Kažu da za njega nije bilo tajni u pozorištu, zato što je on bio tajna. Verovao je u moć glume. Uspevao je da predstavama uvek da pun sjaj, ritam, deo po deo. U komediji je postizao Gogoljevski cilj, da gledalac shvati da se smeje sebi. Namučio se Dejan Mijač u našoj sredini falšera na svim nivoima. I evo, i danas mu kažem kao i mnogo puta ranije ’Majstore, ništa nije bilo uzalud’. Zbogom Dejane, zbogom dragi prijatelju“, rekla je Vida Ognjenović.
© Tanjug / RADE PRELICVida Ognjenović na komemoraciji pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču koja je održana na velikoj sceni "Ljuba Tadić" u JDP-u
Vida Ognjenović na komemoraciji pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču koja je održana na velikoj sceni Ljuba Tadić u JDP-u - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Vida Ognjenović na komemoraciji pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču koja je održana na velikoj sceni "Ljuba Tadić" u JDP-u

Lečio je pozorište

Glumac Voja Brajović, istakao je da je Dejan Mijač bio filozof, hrabri reditelj i nenadmašni cinik.
„Uspeo je da svoja razmišljanja o čoveku i društvu iskaže svojim pozorišnim režijama. Dejan je naš Čehov. Lečio je pozorište“, naveo je Brajović.
Istaknuti reditelj i Mijačov učenik, Egon Savin govorio je o postavljanju gledalaca na privilegovano mesto.
„Pozorište mora da pobedi sumnju na svet. Sećam se kako je nadahnuto govorio o velikim piscima i rediteljima. Bez obzira šta režirate, stalno nam je govorio dodajte Gogoljev stil kao začin u predstavu. Predstavama je dokazao da se pozorište najbolje stvara na domaćim dramskim delima. Glumac najbolje glumi, ono što najbolje razume. Terao nas je da čitamo Čehovljeve pripovetke“, rekao je Savin.
Dejan Mijač - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
KULTURA
Kolege o odlasku Dejana Mijača: Za pozorište ovo je dan crne zastave
Mijač je rođen 17. aprila 1934. godine u Bijeljini. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.
Posle prvih predstava koje je režirao u Narodnom pozorištu u Tuzli, Mijač je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu postavio niz nezaboravnih komada iz klasičnog i savremenog repertoara. Za njegovu režiju „Pokondirene tikve“ Jovana Sterije Popovića kaže se da predstavlja zaokret u tumačenju ovog srpskog klasika, a o dramama poput „Ženidba i udadba“, „Laža i paralaža“, „Nahod Simeon“, „Rodoljupci“ i dan danas se govori.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od čega osam Sterijinih.
Iz pozorišnog života Dejan Mijač povukao se 2011. godine, a za poslednju režiju odabrao je Jugoslovensko dramsko pozorište i Čehovljev komad „Višnjik“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala