- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Monstruozne metode: Zapad bi mogao da upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi Saveta Federacije Rusije
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Zapadne zemlje koje govore da se Rusija „zaglavila“ u Ukrajini, svakodnevno su pod sve većim pritiskom iznutra i kako bi opravdale krizu pred svojim građanima mogle bi da se odluče na monstruozne metode poput korišćenja oružja za masovno uništenje na ukrajinskoj teritoriji, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Trenutno je u toku određena trka sa vremenom. Zemlje Zapada u svetlu diskusija da se Rusija, kako kažu, 'zaglavila' u Ukrajini, zapravo su svakog dana pod sve većim pritiskom iznutra i u situaciji cugcvanga (kada je neko prinuđen da načini potez, a svaki potez vodi ka porazu), kada je potrebno uvesti još oštrije sankcije koje će, međutim, imati sve jači 'efekat bumeranga'“, ocenio je Kosačov.

Prema njegovim rečima, situacija je opasna jer će „u nekoj fazi biti potrebno da se svom stanovništvu demonstrira nešto apsolutno monstruozno kako bi se opravdao nastavak rasta cena osnovnih proizvoda i benzina“.
„Čak i oružje za masovno uništenje može da se uzme u obzir – u tom kontekstu sve veću zabrinutost izazivaju razgovori zapadnih političara o, na primer, hemijskom oružju“, naglasio je senator.

O sankcijama

Istovremeno, on smatra da ove godine ne treba očekivati političke promene u Evropi.
„Evropljani se plaše da uvode takve pakete sankcija koje bi oštro pogodile njihove građane (čitajte – sudbinu lidera). Ali, vrlo je moguće, kako se ruska specijalna operacija razvija i pod pritiskom, pre svega, Anglosaksonaca, čije ideje u velikoj meri prenosi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i direktno izražava antiruski poljsko-baltički lobi u Evropi, moraće da se preduzmu nepopularne mere“, konstatovao je zamenik predsednika Saveta Federacije.
Zapad je spreman na značajne ekonomske žrtve zarad očuvanja svojih „prednosti“, stoga ne treba očekivati ukidanje sankcija prema logici aktuelne konfrontacije, smatra Kosačov.
„Danas Zapad mora da podnese velike ekonomske žrtve da sutra ne bi morao da podnese gigantske i nepopravljive. Gubitak finansijskog, tehnološkog, institucionalnog, kao i drugih oblika dominacije, uspostavljanje pravednog svetskog poretka u globalnoj ekonomiji značiće izjednačavanje sadašnjih razlika u životu različitih svetskih regiona, što je u osnovi afiniteta Zapada, koji se tradicionalno objašnjavaju 'ispravnijim' vrednostima i demokratijom“, rekao je političar.
Stoga je, kako kaže, logika vrlo jednostavna – „bolje je danas demonstrativno odbiti ruski gas, da bi sutra, nakon pobede nad Rusijom i tamošnje smene vlasti na prozapadnu, isti taj gas dobijali praktično besplatno, u zamenu za razne 'perlice', odnosno humanitarnu pomoć, zastarele tehnologije i imaginarne investicije u špekulativne instrumente“.

Uslovi za regulisanje krize

Kako kaže, u aktuelnoj situaciji je Rusiji i Zapadu potreban scenario za izlazak iz krize koji strane ne bi smatrale porazom, a svaka varijanta u kojoj Rusija ne bi izgubila smatraće se porazom Zapada – upravo se tako to predstavlja građanima u SAD i Evropi, uvlačeći ih u zamku prevelikih očekivanja.
„Ako i kada bude moguće otrežnjenje i udaljavanje od takve logike, pojaviće se opcije za regulisanje situacije. Pre toga neće biti dijaloga sa Zapadom, jer u uslovima ekonomskog rata usmerenog na uništenje on gubi smisao“, smatra senator.
Prema njegovim rečima, Moskva je spremna za dijalog sa SAD, ali je Vašington sebe postavio za najvišu „nadzornu“ instancu, te je beskorisno pregovarati o tim uslovima.
S tim u vezi, podsetio je da je Rusija u decembru prošle godine predložila pravni osnov za dijalog, koji bi, „ako bi ga Zapad prihvatio, u potpunosti sprečio aktuelnu krizu”.
„Ali ispostavilo se da je za Sjedinjene Američke Države i Zapad širenje NATO u celini važnije od mira i života ljudi. Time u potpunosti potvrđuju naše strahove od rastuće pretnje na našim zapadnim granicama“, dodao je političar.

O Kini i biolaboratorijama u Ukrajini

Govoreći o Kini, Kosačov je rekao da bi kineske kompanije mogle da zauzmu upražnjene visokotehnološke niše na ruskom tržištu nakon odlaska zapadnog biznisa.
„Nije samo trgovina resursima osnova naše saradnje. Odlaskom brojnih zapadnih kompanija otvaraju se visokotehnološke niše na ruskom tržištu, koje bi mogle da popune kineske kompanije koje se često suočavaju sa nelojalnim postupcima , na primer, na evropskom tržištu pod pritiskom SAD“, ocenio je on.
Kosačov se osvrnuo i na temu biolaboratorija u Ukrajini, rekavši da parlamentarna komisija za istraživanje aktivnosti tih američkih laboratorija na ukrajinskoj teritoriji planira da u okviru svog rada uspostavi široku međunarodnu saradnju. Kako kaže, kineske kolege pokazuju veliko interesovanje.
Svrha istrage je, pre svega, zaštita prava i sloboda ljudi zagarantovanih Ustavom Ruske Federacije, ali smo svesni da se ne radi o pretnjama samo ruskim državljanima, već, bez preterivanja, čitavom čovečanstvu, naglasio je ruski senator.
On je podsetio da je tokom proteklih 10 godina, više od 1,5 milijardi dolara izdvojeno je za realizaciju međunarodnih bioprojekata u Ukrajini uz učešće Amerike.

O mogućnosti izolaciji Rusije

Rusija gradi odnose sa mnogim partnerima, tako da nema prostora za izolaciju zemlje, kaže ruski političar.
„Što se tiče ostalih partnera, njihov raspon će biti prilično širok da bi se govorilo o nekoj vrsti izolacije Rusije. Neću sada tačno da predviđati, ali je već jasno da su počinjeu da se grade novi lanci snabdevanja i njihovo finansiranje, nove valutne šeme, nova partnerstva počinju da se nižu i, moguće je, integracioni formati“, dodao je.
Kosačov je takođe primetio da je u trenutnoj situaciji „Zapad postigao upravo jedno: potpuno podrivanje poverenja u sebe kao partnera, kao pouzdano mesto za skladištenje sredstava, kao poštenog igrača u globalnoj ekonomiji i pristalica univerzalnog vrednosti“.
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Nemačka: Nećemo ostaviti Ukrajinu na cedilu, nastavićemo sa izolacijom Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala