- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Centralna Banka: Rusija ima dovoljno rezervi u zlatu i juanima

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZlatne poluge
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Bez obzira što su zapadne zemlje zamrzle deo rezervi Centralne Banke Rusije, Moskva i dalje ima dovoljno rezervi u zlatu i juanima, navodi se u saopštenju guvernerke Centralne banke Rusije Elvire Nabiuline.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U skladu sa godišnjim izveštajem CB, na kraju 2021. godine, vrednost aktiva Banke Rusije u stranoj valuti i zlatu iznosila je 612,9 milijardi dolara, a od toga 481,4 milijarde čini devizna aktiva, dok vrednost udela u zlatu iznosi 131,5 milijardi dolara.

„Banka Rusije u kontinuitetu od 2104. godine vodi politiku povećanja i diversifikacije međunarodnih rezervi, kako bi, zapravo imala dva sigurnosna jastuka: u slučaju realizacije finansijskih rizika, kada na finansijskom tržištu postoji velika potreba za američkim dolarima i evrima, kao i u slučaju geopolitičke krize, kada Rusiji može biti ograničen pristup većini rezervnih valuta. I, sada, nakon što su zapadne zemlje zamrzle rezerve u svojim valutama, Rusija nastavlja da ima dovoljnu količinu rezervi u zlatu i juanima“, istakla je Nabiulina.

Prema njenim rečima, ruska privreda moći će da se vrati na putanju rasta.

„Banka Rusije će se u 2022. godini držati politike zaštite ruske privrede i finansijskog sistema, prihoda i štednje građana od oštrih sankcija zapadnih zemalja, primenjujući sve potrebne alate za minimizaciju rizika finansijske i cenovne stabilnosti. Težak proces prilagođavanja novim uslovima neizbežno će izazvati smanjenje bruto domaćeg proizvoda, ali ruska privreda moći će da se vrati na putanju rasta, unapređivanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mesta, povećanje domaćih investicija“, ocenila je Nabiulina.

Kao odgovor na pokretanje specijalne vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
RUSIJA
Može li svet da se vrati „zlatnom standardu“?
Ministarstvo finansija Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Rusija prvi put servisirala dug u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala