- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Može li svet da se vrati „zlatnom standardu“?

© AP Photo / Petr David JosekZlatne poluge
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Mnogi ekonomisti u poslednje vreme sve češće pokreću pitanje povratka vezivanja valuta za „zlatni standard“. Prvi potpredsednik „Opore Rusije“ Pavel Sigal objasnio je vredi li čekati u budućnost takav preokret u ekonomiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Rast popularnosti dekretnih valuta u svetu već nekoliko godina unazad nadahnuo je tradicionalne finansijere i ekonomske stručnjake da počnu da ozbiljno razmatraju ideju povratka sveta ‘zlatnom standardu’“, istakao je Sigal.
Pored toga, kako je istakao, u poređenju sa svetskim valutama i većinom tržišnih pozicija, cena trojske unce zlata u poslednjih deset godina pokazuje atraktivnu stabilnost. U praksi vezivanje za zlato pomaže u radu sa inflacionim procesima.

„Sa druge strane, pored zaštite od inflacije, ‘zlatni standard’ otvara put brzim devalvacijama i revalvaciji valuta. Upravo to je i nateralo svetsku zajednicu da sredinom prošlog veka konačno promeni sistem. To je bilo povezano s procesima odvajanja valuta od kursa zlata i sigurnosti novčanih sredstava“, podsetio je Sigal.

Zato, prema njegovim rečima, razgovori o obnavljanju jasne vezanosti novčanih sredstava za zlato imaju pravo da postoje, jer to daje dosta prednosti. Moguće je da će delimično biti realizovano da jedna ili druga valuta, radi brojnih poslova, budu vezane za robnu imovinu — o tome se takođe dosta govori.
Međutim, kako je naglasio, istovremeno je teško zamisliti situaciju, u kojoj svetska zajednica usaglašava potpuno preuređenje svojih finansijskih sistema.
Dan otvorenih vrata u Banci Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
RUSIJA
Ekonomska bomba: Povezivanje rublje sa zlatom i energentima moglo bi da „obrne igricu“
Novčanice od 100 dolara i jedna rublja - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Rađa se novi finansijski poredak: Može li Amerika da spreči pad dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala