Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbiji zavide na neutralnosti i oni koji su se obrušili na nju /video/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICSkup podrške Rusiji iz Beograda
Skup podrške Rusiji iz Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Srbiji na neutralnom statusu zavide mnoge svetske zemlje ali se i Nemačka koja je najoštriji zagovornik sankcija ne odriče ruskog gasa, dok ostale evropske zemlje ne slede slepo briselsku politiku, kaže za Sputnjik profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On dodaje da Rusija ima dovoljno razumevanja za međunarodnu poziciju naše države.
Vuletić ocenjuje da bez obzira kako ovaj sukob bude tekao Kina, sigurno neće dozvoliti da Rusija postane plen Zapada i NATO.
„Peking je najbolje iskoristio globalizaciju koja je bila u zamahu poslednjih 50 godina i da su stvari nastavile da se kreću u tom pravcu, Kina bi i u ekonomskom ali i svakom drugom smislu pretekla SAD. Za svaku administraciju u Vašingtonu globalni suparnik je upravo Kina. Dok je Donald Tramp išao direktno na Peking, a Moskvu video kao neku vrstu saveznika, Džozef Bajden je više zainteresovan da slomi Rusiju“, ocenio je Vuletić.

Loša ekonomija u Ukrajini jačala „desnicu“

Pregovori Moskve i Kijeva će, prema mišljenju našeg sagovornika, doći onog trenutka kada jedna od dve sukobljene strane bude spremna na kapitulaciju. On naglašava da je Ukrajina i pored odličnog položaja kao i mnogobrojnih prirodnih bogatstava, zemlja sa lošom ekonomskom situacijom zbog čega je svih ovih godina jačala politička desnica.
„Ostale su slike kada Vermaht ulazi u Sovjetski Savez i dobrodošlica Ukrajinaca, tako da postoji istorijski problemi sa delom stanovništva te zemlje. U Kijevu se vidi proces koji bi mogao da se poredi sa ovim na našim područjima, gde na svaki način neko pokušava da napravi distancu u odnosu na Rusiju. Denacifikacija Ukrajine je moguća samo ako u osnovi postoji sasvim drugačija vlast, jer ne može niko da podstiče ono čega nema bar u klici“, rekao je on.

Srbija ponovo kolateralna šteta

Kada je reč o Srbiji, Vuletić nije preveliki optimista. Moskvi je danas veoma važno, dodaje on, da se ne zaglavi u Ukrajini kao Sovjetski Savez u Avganistanu. Da se specijalna vojna intervencija već završila, ocenjuje Vuletić, Srbija bi bila neka vrsta kolateralne štete, jer bi se Zapad obrušio na nas.
„Ukoliko se ipak ova intervencija nastavi, onda su pozicije Srbije mnogo teže kada je reč o zaštiti KiM ali i Srba u Bosni i Hercegovini. U tom smislu, ne postoji više ravnoteža koja je do nedavno bila prisutna, a koja je Srbiji davala tu vrstu luksuza da može da vodi nezavisnu spoljnu politiku,“ naglasio je profesor Filozofskog fakulteta.

Rusija ima razumevanja za poziciju Srbije

Srbija nema, kao ni jedna zemlja te veličine, ekonomsku snagu i faktički značaj ali ima simbolički, jer bi mnoge zemlje volele da budu u našoj poziciji. Oni koji se javno izjašnjavaju protiv toga, dodaje on, rade to više iz jeda, a u stvari ne mogu to sebi da priušte. Situacija u Ukrajini je prema njegovom mišljenju uticala i na tok kampanje izbora u Srbiji.
„Kada raste strah i kada su emocije tu, ljudi ne očekuju crno-bele slike, a jedino su se nedvosmisleno opredeljivale stranke koje su imale najviše uspeha u odnosu na predizborni period kao što su Zavetnici, Nada i Dveri. Sa druge strane, vlast nije mogla da se ponaša neodgovorno“, rekao je Vuletić.
Naš sagovornik je uveren da Rusija ima dovoljno razumevanja za međunarodnu poziciju Srbije. Ukoliko, dodaje Vuletić, gas ovde bude priticao i doticao pod razumnim cenama onda će i strane kompanije koje posluju u Srbiji imati korist.
„Neka vrsta verbalnog pritiska će i dalje postojati ali s obzirom na celokupnu situaciju mnogi bi želeli da izoluju Rusiju ali je to prosto nemoguće. U svemu tome Srbija treba da traži svoje mesto, pa možda čak da bude i zemlja domaćin mirovnih pregovora Rusija – Ukrajina“, rekao je on.
Pogledajte i najnoviju emisiju Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“ u kojoj ćete saznati zašto su kineski mediji odluku Vladimira Putina o plaćanju ruskog gasa u rubljama nazvali ubistvenim oružjem protiv Zapada, zašto Rusija nikad nije primljena u NATO i šta nam je Tarkovski ostavio u nasleđe
Mural ne u EU i NATO u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
SRBIJA
Srbija ulazi u istorijsku bitku: Zapad i NATO ucenama žele da stvore vlast protiv Rusije
Ukrajinski vojnici na vojnom vozilu u Buči u Kijevskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Zapad ulazi u očajničku fazu: Režija protiv Rusije lošija nego protiv Srba – ni sami u nju ne veruju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala