- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron i Le Penova u drugom krugu: Prve izlazne ankete francuskih predsedničkih izbora

© AFP 2023 / ALAIN JOCARD, Eric FEFERBERGMarin Le Pen i Emanuel Makron na glasanju u Parizu
Marin Le Pen i Emanuel Makron na glasanju u Parizu  - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Emanuel Makron i Marin Le Pen plasirali su se u drugi krug francuskih predsedničkih izbora, pokazuju izlazne ankete.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Francuski mediji daju različite rezultate izlaznih anketa, ali im je zajedničko da će se u drugom krugu nadmetati Emanuel Makron i Marin Le Pen, što će biti repriza drugog kruga iz 2017, kada je Makron pobedio osvojivši 66,1 odsto glasova.
Prema prvim procenama francuske agencije Ifop Fidusial u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron zauzeo je prvo mesto sa 28,6 odsto, a za njim sledi Marin Le Pen sa 24,4 odsto glasova.
„Le Parizijen“ navodi da je Makron dobio 28,5 odsto, Le Penova 23,6 odsto, a Žan Lik Melanšon 20,3.
Izlazne ankete Ipsosa navode da je Makron u vođstvu sa 28,1 odsto, dok je Le Penova osvojila 23,1 odsto.
Prethodno je belgijski „Soar“ objavio prve rezultate izlaznih anketa koji navodi da su njih dvoje izjednačeni sa 24 odsto, dok je treći Žan Lik Melanšon, kandidat levice, koji bi trebalo da dobije oko 19 odsto glasova.
Istu procenu dao je i list „La Libr Belžik“, takođe pozivajući se na prve izlazne ankete.
Kako navode novinari „Soara“, Marin Le Pen je već pripremila „predsednički šampanjac“ u svom izbornom štabu.
Očekuje se da izlaznost bude nešto manja nego na prethodnim izborima, kada nije glasalo 22,2 odsto birača, dok se na današnjim izborima apstinencija procenjuje na 26,5 odsto.

Podrška kandidatima u drugom krugu

Pojedini predsednički kandidati iz prvog kruga najavili su već koga će podržati u drugom krugu.
Levičarski kandidat i gradonačelnica Pariza od 2014. godine, An Idalgo, koja je osvojila 1,9 odsto glasova, prva je pozvala svoje birače da glasaju za Makrona 24. aprila.
Valeri Pekres, koja ima podršku Republikanaca, Unije demokrata i partija centra, osvojila je 4,6 odsto glasova. Ona je izjavila da je zabrinuta i da bi projekat Marin Le Pen doveo zemlju do razdora i bankrota i rekla da će glasati za Makrona.
Lider ekstremne desnice Erik Zemur koji je osvojio 6,8 dosto glasova rekao je da će pozvati svoje pristalice da podrže Marin Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj 24. aprila.
Trećeplasirani u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, lider levičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska Žan-Lik Melanšon, koji je osvojio 20,2 odsto glasova, izjavio je da njegove pristalice znaju za koga nikada neće glasati.
„Ne dajte svoje glasove gospođi Le Pen. Ne smemo dati nijedan glas gospođi Le Pen. Mislim da ste čuli ovu poruku sada. Sada je na vama. Znamo za koga nikada nećemo glasati. A u ostalom, Francuzi su u stanju da znaju šta da urade, u stanju su da odlučuju šta da urade. Ne smete dati glas Marin Le Pen“, istakao je on, preneo je „Figaro“.
Glasanje na predsedničkim izborima u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
SVET
Francuzi i dalje glasaju na tradicionalan način
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala