- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čeka ih ruka pravde: Ukrajinski neonacisti će platiti za počinjena zverstva

© Sputnik / Evgeniй Kotenko / Uđi u bazu fotografijaVojnici bataljona "Azov" polažu zakletvu u Kijevu
Vojnici bataljona Azov polažu zakletvu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Pratite nas
Pripadnici ukrajinskih neonacističkih bataljona ali i oružanih snaga tokom sukoba u Ukrajini čine brojna zverstva, a često i sami snimaju zlostavljanja kako civilnog stanovništva Donbasa, tako i ruskih vojnika. Istražni organi Rusije već istražuju te slučajeve i poručuju da će se počinioci tih zlodela ubrzo suočiti s licem pravde.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin doputovao je u Donjeck i održao sastanak povodom pokretanje istrage ratnih zločina koje su nad civilima i ruskim vojnicima na teritoriji DNR, LNR i Ukrajine počinili predstavnici oružanih snaga Ukrajine i neonacističke formacije.
Na sastanku je konstatovano da istraga raspolaže podacima da su u ovim zverstvima učestvovali komandanti nacističkog bataljona „Azov“ Sergej Veličko i Konstantin Nemičev protiv kojih je već pokrenut krivični postupak. Oni su optuženi za pokušaj ubistva osam ruskih vojnika na teritoriji Harkovske oblasti, kao i za nanošenje telesnih povreda.
Marija Jarmuš, ruski advokat i stručnjak za međunarodno pravo, navodi da Istražni komitet Rusije već osam godina mukotrpno prikuplja dokaze o izvršenim ratnim zločinima nad civilima DNR i LNR.
„Dokazi su prikupljani malo po malo. Radi se o ubistvima civila, kao i o mučenju zarobljenih ruskih vojnika i granatiranju stambenog naselja u vreme ruske specijalne vojne operacije. Prikupljen je dokazni materijal za oko 300 krivičnih dela“, kaže za Sputnjik Jarmuševa.

Nezapamćena zverstva ukrajinskih neonacista

Ukrajinski vojnici i pripadnici nacionalnih bataljona, ne skrivajući svoj identitet, maltene svakodnevno snimaju kako sakate i ubijaju nevine ljude i ruske vojnike. Prvi video snimak mučenja zarobljenika objavljen je na internetu 27. marta. Na njemu se vidi kako se nacionalisti rugaju ranjenim vojnicima. Tokom mučenja, jedan od ruskih vojnika je umirao, dok su trojici hladnokrvno pucali u noge. Istog dana, pojavio se još strašniji video: nacionalista sa posebnom okrutnošću ubija nožem vezanog vojnika.
Kasnije se saznalo da su ruski zarobljenici zlostavljani u selu Mala Rogan u blizini Harkova na teritoriji lokalne mlekare. U masakru su učestvovali 28-godišnji Sergej Veličko i 26-godišnji Konstantin Nemičev. Obojica su deo komandnog sastava jedinice „Kraken“ — nacističkog bataljona „Azov“.
Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo razgovore sa vojnicima koji su uspeli da se vrate iz ukrajinskog zarobljeništva. Prema njihovim rečima, ukrajinski nacisti im nisu davali hranu, bili su zatvoreni u hladnim prostorijama i dobijali su žestoke batine. Još gore su prošli piloti — mučili su ih po ceo dan, nisu im davali da spavaju i pretili da će ih osakatiti.

Genocid traje više od osam godina

Kako objašnjava Jarmuševa, genocid nad ruskim stanovništvom u Donbasu traje više od osam godina.
„Međutim, od početka ruske specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, zločini nad stanovništvom i ruskim vojnicima su sve učestaliji. Nacisti ne biraju koga će da muče, okrutno kažnjavaju i obične građane koji na bilo koji način sarađuju s ruskom vojskom“, navodi sagovornica.
Kako kaže, mnogi stanovnici čak i ako samo uzmu humanitarnu pomoć od ruske vojske trpe teror.
„A kad dođu kući strepe od granata ukrajinskih oružanih snaga i nacističkih bataljona. Od njih se može očekivati i da bez imalo srama uđu u domove i maltretiraju stanovnike DNR-a, LNR-a i ostalih teritorija koje su pod kontrolom kijevskog režima“, kaže advokat.

Odgovaraće za počinjena zverstva

Jarmuševa naglašava da šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin nije za tek tako doputovao u Donjeck.
„Bastrikin je došao kako bi proverio koliko se temeljno istražuje svaki zločin: prikupljaju se imena, obavljaju široka ispitivanja kako bi se počinioci identifikovali i pronašli. Svi koji su počinili zločine će pre ili kasnije odgovarati po Krivičnom zakonu Rusije. Naši istražni organi će uspeti da pronađu sve počinioce. A takvi zločini nemaju rok zastarevanja“, naglašava Jarmuševa.
Prema njenim rečima, za tako teška krivična dela predviđena je doživotna kazna zatvora.
„Ne zaboravimo da se Rusija povukla iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Stoga, formalno, ova zemlja može da uvede i smrtnu kaznu za one koji su izvršili zločine nad nedužnim ljudima“, upozorava stručnjak, mada pretpostavlja da Rusija nikada neće preduzeti takve korake.
Sagovornica posebno skreće pažnju da se ruska vojska ponaša potpuno suprotno od ukrajinske i da nikad ne vrši odmazdu nad ukrajinskim vojnicima koji se predaju ili ih zarobi, već strogo poštuje pravila Ženevske konvencije.
Vojnici Azovskog bataljona polažu zakletvu u Kijevu pre odlaska u Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
SVET
CIA i ukrajinski (neo)nacisti: Rusija ponovo oslobađa Evropu od same sebe
Pripadnici Al-kaide - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
SVET
Nečista savest Zapada od OVK do Azova: Nacista, terorista ili ekstremista – važno je da sarađuje
Masovna grobnica u ukrajinskoj Buči - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Šta se zaista dogodilo u Buči: Novinar raskrinkao ukrajinsku provokaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala