- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Makejevka, DNR, posledice napada ukrajinske vojske - Sputnik Srbija

Najnoviji bilans žrtava napada u Kramatorsku: 50 mrtvih, uključujući petoro dece

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna operacija u Ukrajini. Marijupolj i dalje u centru pažnje gde se nalazi najveći broj pripadnika ekstremističkog bataljona "Azov". U međuvremenu zapadne zemlje i dalje najavljuju slanje novog oružja Kijevu i uvodi nove sankcije Rusiji. Uporedo se vodi i diplomatski rat proterivanjem ruskih zaposlenih u ambasadama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve o dešavanjima u četvrtak možete pogledati ovde.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:37 08.04.2022
Ukrajinski vojnici u blizini Lavova - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Rusija: Ukrajinski neonacisti u Avdejevki pripremali masovno trovanje civila hemikalijama
22:11 08.04.2022
Broj poginulih u napadu na železničku stanicu u Kramatorsku popeo se na 50, od toga petoro su deca, saopštio je lider DNR Denis Pušilin. Ranjenih ima 87.
21:35 08.04.2022
Američka administracija ne razmatra mogućnost ublažavanja sankcija Venecueli da bi na taj način zamenila rusku naftu u uslovima deficita na tržištu, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
20:13 08.04.2022
Kompleks Točka-U - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Moskva: Znamo ko je odgovoran za napad na Kramatorsk, u Marijupolju veliki broj stranih plaćenika
18:30 08.04.2022
Basurin: Kramatorsk je napao isti ukrajinski puk koji je u martu granatirao Donjeck
Grad Kramatorsk na teriroriji koja je pod kontrolom Kijeva, napao je isti ukrajinski puk koji je sredinom marta granatirao centar Donjecka, izjavio je predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.
Prema njegovim rečima, ova provokacija je usmerena na to da se Rusija prisili da potpiše mirovni sporazum.
Dodao je da grad nije još pod kontrolom snaga DNR, ali da će biti oslobođen.
18:03 08.04.2022
Velika Britanija će poslati Ukrajini oružje u vrednosti od 100 miliona funti, uključujući prenosne PVO sisteme „Starstrek“, najavio je premijer te zemlje Boris Džonson.
„Mogu da najavim da će Britanija isporučiti Ukrajini vojnu tehniku visokog kvaliteta vrednu 100 miliona funti, uključujući sisteme ‘Starstrek’, 300 protivtenkovskih raketa i visoko preciznu municiju“, rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
17:36 08.04.2022
17:14 08.04.2022
Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog širenja lažnih informacija o akcijama ruske vojske posle napada ukrajinskih snaga na Kramatorsk.
„Ukrajinska strana je širila očigledno lažne informacije o tome da su napad na grad izvele ruske snage“, navode u Istražnom komitetu.
Takođe je pokrenut krivični postupak zbog masovne pogibije civila, kao i postupak protiv komandanta ukrajinske brigade i drugih pripadnika.
16:33 08.04.2022
DNR: Napad na Kramatorsk je isplanirana provokacija Kijeva
Predstavništvo Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre je saopštilo da je ukrajinska vojska izvršila napad na železničku stanicu u Kramatorsku kako bi po cenu života svojih građana optužila Oružane snage Rusije i DNR i stvorila određenu sliku za svetsku javnost.
Napominje se da su vojni eksperti i analitičari Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima DNR sproveli komparativnu analizu svih činjenica koje su dostupne i rezultati ukazuju da je provokaciju isplanirao kijevski režim.
15:54 08.04.2022
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se finskom parlamentu. On je tom prilikom rekao da je protiv Rusije potreban sankcioni „Molotovljev koktel”.
„Potrebno nam je oružje koje poseduju vaši partneri u Evropskoj uniji i stvarno su nam potrebne snažne sankcije protiv Rusije i takav sankcioni koktel koji će biti upamćen kao ‘Molotovljev koktel’”, naveo je Zelenski.
14:27 08.04.2022
Društvena mreža „Tviter“ blokirala je nalog televizije „RT“.
„Društvenoj mreži se nije svidela objava o zarobljenom vojniku Oružanih snaga Ukrajine koji je ispričao kako ga je komanda ostavila. Uložili smo žalbu na odluku o blokadi“, navodi se u saopštenju televizije na Telegramu.
14:25 08.04.2022
Evropska unija zamrzla je rusku i belorusku aktivu u vrednosti od 30 milijardi evra i blokirala transakcije u visini od 196 milijardi, saopštila je Evropska komisija.
Ovom merom obuhvaćena je ruska i beloruska nepokretnost, brodovi, helikopteri, kao i umetnine.
14:05 08.04.2022
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su pregovori Moskve i Kijeva komplikovani, ali da će Rusija nastojati na tome da svi zadaci koji su unapred zadati budu izvršeni.
Lavrov je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim jermenskim kolegom Araratom Mirozjanom.

„Objasnio sam svom kolegi kako se odvijaju pregovori sa Kijevom. Komplikovani su, međutim, mi ćemo težiti da izvršimo sve zadatke koje stoje iza tih pregovora“, naglasio je Lavrov.

14:05 08.04.2022
13:38 08.04.2022
Velika Britanija proširila je sankcije protiv Rusije, uvodeći personalna ograničenja protiv Marije Voroncove, Katarine Tihonove i Katarine Vinokurove, objavljeno je na sajtu britanske Vlade.
Britansko Ministarstvo spoljnih poslova u izveštaju navodi da su navedena lica „ćerke predsednika Rusije Vladimira Putina“ i „ćerka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova“.
Ograničavajuće mere podrazumevaju zabranu ulaska u zemlju i zamrzavanje njihove imovine ukoliko je imaju u Velikoj Britaniji.
Ističe se da se navedena lica unose na „crnu listu“ kako bi se zaustavile „ruske akcije usmerene na destabilizaciju Ukrajine ili podrivanje, pretnje po teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.
Precizirano je da su sankcije uvedene u skladu sa specijalnim ovlašćenjima koja omogućavaju šefici Forin ofisa Liz Tras da uvodi ograničenja protiv bilo kojih lica koja su povezana sa ruskim rukovodstvom ili ruskom državom, ako će to doprineti prekidu sukoba u Ukrajini.
13:30 08.04.2022
Sistem protivvazduhoplovne odbrane S-300 tajno je dostavljen iz Slovačke u Ukrajinu u protekla dva dana, saopštio je češki portal „Novini“, pozivajući se na televiziju „Markiza“.
Drugi detalji se, međutim, ne navode.
13:05 08.04.2022
Oružane snage Rusije ne koriste tip rakete kojom je izveden napad na Kramatorsk, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je istakao da se „u Kramatorsku nisu izvršavali nikakvi borbeni zadaci, niti su planirani“.
Kako je precizirao, pre svega se treba fokusirati na saopštenje Ministarstva odbrane koje isključuje mogućnost da su ruske Oružane snage upotrebile tu raketu.
12:55 08.04.2022
Ruski vojnik u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Kremlj: Ciljevi operacije u Ukrajini se ostvaruju, obavlja se konkretan posao
12:35 08.04.2022
Kompleks Točka-U - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Rusija nije odgovorna za napad u Kramatorsku: „Točka-U“ nije u arsenalu ruske vojske
11:29 08.04.2022
Japan je proglasio osam ruskih diplomata personama non grata, saopštila je portparolka japanskog Ministarstva spoljnih poslova Hikariko Ono.
„Doneta je odluka da se iz Japana protera osam službenika ruske ambasade i trgovinskog predstavništva u Tokiju“, istakla je ona. Nije precizirano do kada diplomate moraju da napuste zemlju.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da će Moskva dati „odgovarajući odgovor“ na ovaj potez Japana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala