- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Cilj sankcija protiv Rusije – smena aktuelne vlasti

© Sputnik / Юliя Zыrяnova / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Cilj sankcija protiv Rusije je oslabiti zemlju i izazvati nezadovoljstvo njenim vlastima u cilju njihove naknadne smene, ali takav pritisak obično vodi do suprotnog rezultata – konsolidacije društva oko aktuelnog rukovodstva, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nezakonite sankcije protiv Rusije imaju za cilj da radikalno oslabe našu državu i izazovu nezadovoljstvo vlastima u cilju njihove naknadne smene", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je istakao da je „američki predsednik Džozef Bajden dao direktnu izjavu o tome", iako su njegovi pomoćnici pokušali da dezavuišu izjavu svog šefa, „pozvavši se, zapravo, na njegovu nesposobnost".
„Rezultat takvog pritiska obično vodi do suprotnog: prouzrokuje konsolidaciju društva oko vlasti i jačanje postojećeg političkog režima", istakao je Medvedev.

Rusija ima pravo na nacionalnu i kolektivnu odbranu

On je još ocenio da se nezakonite sankcije protiv Rusije mogu okvalifikovati kao akt agresije, pre svega, kada su usmerene na podrivanje ekonomske nezavisnosti, državnog integriteta, a predstavljaju pretnju i po samo postojanje države.
„U tom slučaju, država koja trpi agresiju, odnosno Rusija, ima pravo na individualnu i kolektivnu odbranu u okviru nacionalnih zakona i međunarodnog prava. Niko ne treba da sumnja da će Rusija iskoristiti to pravo u onoj formi i granicama koje bude smatrala podesnim“, ocenio je Medvedev.
Prema njegovim rečima, sva ograničenja takođe direktno krše prava Ruske Federacije.

„Shodno tome, sve što je skoro hiljadu puta učinjeno protiv Rusije u poslednje vreme je direktno kršenje prava RF kao suverene države od strane pojedinih država ili njihovih saveza. Prema tome, Rusija se sada nalazi pod nelegalnim sankcijama od strane niza zemalja“, objasnio je Medvedev.

On je dodao i da su nezakonite sankcije privremene i kad se jednom budu završile, njihov rezultat biće uništeni međunarodni poredak i teške posledice po svetsku ekonomiju, dok će njihovo ukidanje biti praćeno virtuoznom retorikom o njihovoj visokoj efikasnosti, ali to će biti laž.

Posledica nezakonitih mera protiv Rusije - kolaps međunarodnih institucija

Kako je ruski zvaničnik još izjavio, trenutne nezakonite mere protiv Rusije koje su bez presedana po obimu i stepenu cinizma, izazvaće kolaps svih međunarodnih institucija, uključujući Ujedinjene nacije.

„Nezakonite sankcije uvek prouzrokuju degradaciju sistema međunarodnog prava. Trenutne nezakonite mere koje su bez presedana po obimu i stepenu cinizma prouzrokovaće dalji kolaps svih međunarodnih institucija, uključujući, pre svega, Ujedinjene nacije, kao i potpuno potpuno nepoštovanje normi međunarodnog prava“, istakao je on.

On je prokomentarisao ono što se, konkretno, u četvrtak dogodilo sa Savetom za ljudska prava pri UN.
„On je za Rusiju izgubio svoj legitimitet. Diplomatski odnosi će se naći u potpunom ćorsokaku, a njihov nivo će se sa mnogim zemljama smanjiti ili će doći do potpunog prekida“, ocenio je on.
Podsetimo, Generalna skupština UN je sa 93 glasa usvojila rezoluciju o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
EU odobrila peti paket sankcija protiv Rusije, Japan udara na velike ruske banke
Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
SAD proširile antiruski sankcioni spisak: Na listi osam fizičkih lica i 29 preduzeća
Genadij Kuzmin - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Rusija: Obustavljamo mandat, Rezolucija nezakonita i politički motivisana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala