- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU odobrila peti paket sankcija protiv Rusije, Japan udara na velike ruske banke

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit EU u Briselu
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Evropska unija odobrila je peti paket sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju Saveta EU. Istovremeno, Japan uključuje na „crnu listu“ velike ruske banke.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nove ograničavajuće mere Evropske unije predviđaju zabranu uvoza uglja iz Rusije od avgusta 2022. godine, zabranu uplovljavanja brodova pod ruskom zastavom u luke Evropske unije, ograničenja za transportne kompanije Rusije i Belorusije. Mere takođe uključuju „potpunu zabranu transakcija za četiri ključne banke“.
Sankcije se uvode i protiv „ključnih oligarha, visokih zvaničnika Kremlja, pristalica dezinformacija, kao i članova porodica sankcionisanih fizičkih lica“.

U okviru petog paketa ograničenja, EU uvodi personalne sankcije protiv 217 fizičkih lica i 18 organizacija, uključujući 179 predstavnika rukovodstva i poslanika DNR i LNR, saopštila je Evropska komisija.

Sankcije EU će stupiti na snagu nakon što budu objavljene u službenom glasniku.

Na „crnoj listi“ Japana 400 Rusa i velike banke

U kontekstu događaja u Ukrajini, Japan uvodi sankcije protiv još 20 organizacija, koje su povezane sa vojnom sferom, i oko 400 fizičkih lica, uključujući poslanike i vojna lica iz Rusije, saopštio je premijer Japana Fumio Kišida.
Na „crnu listu“ Japana dospele su i ruske banke „Sberbank“ i „Alfa bank“, a takođe se uvodi zabrana novih investicija u Rusiji.
Prema rečima Kišide, doneta je i odluka da se od sledeće sedmice uvede zabrana uvoza iz Rusije pojedine mašinske opreme, nekih vrsta drvene građe i votke.
Japanski premijer je istakao da Vlada zemlje namerava da smanjuje uvoz uglja iz Rusije i da planira da u budućnosti uvede potpuni embargo na njegove isporuke.
Japan je do sad uveo nekoliko paketa sankcija protiv Rusije. Sankcioni spisak uključuje 101 lice i 130 organizacija iz Rusije. Takođe je uvedena zabrana uvoza oko 300 proizvoda, kao i luksuznih predmeta.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Nove američke sankcije: Na udaru Putinove ćerke, porodica Lavrova, Mišustin i Medvedev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala