- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Krvožedna“ akcija Sarajeva: Poturaju Zapadu lažni srpski dokument dok je Rusija – zauzeta

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Razni igrači u jugoistočnoj Evropi koriste dešavanja u Ukrajini, zauzetost Rusije svojim poslovima da Srbima zadaju nove geopolitičke udarce. Srbi su krivi za sve, pa čak i unapred, to je nastavak agende Zapada od raspada Jugoslavije, kažu sagovornici Sputnjika povodom citiranja nepostojećeg Memoranduma II SANU u Bosni i Hercegovini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Povodom 30 godina od „početka opsade Sarajeva“, zamenica predsedavajućeg Veća ministara i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, uputila je zvaničnicima i medijima pismo u kome navodi da neki od političkih predstavnika u Republici Srpskoj već godinama vode javnu kampanju protiv državnih institucija, nazivajući ih nefunkcionalnim i nemogućim, a Bosnu i Hercegovinu propalom državom.
„Ova kampanja je direktna posledica Memoranduma II Srpske akademije nauka i umjetnosti iz 2011. godine“, navodi ministarka.

Opasan Memorandum koji – ne postoji

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti demantovao je postojanje Memoranduma 2, nazivajući njegovo citiranje grotesknim lažima i patološkim konstrukcijama koje nemaju nikakve osnove u delovanju Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.
„Saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi i mesa žrtava bez obzira na njihov etnički predznak“, poručuju srpski akademici.
Akademik i istoričar Ljubodrag Dimić kaže za Sputnjik da je reč o opasnoj stvari, ali da su ovakvi nastupi u Sarajevu pre svega posledica duboke krize političkog vođstva u BiH.
„Udaraju glavom o zid, a u takvim trenucima se traži krivac, ne traži se kritički krivac u potezima koje povlačiš sam, već se traži neko drugi. Takav krivac se danas lako može uklopiti u srpsko–ruske odnose, i u sve ono što je hipoteka koja opterećuje, koja je nametnuta Miloradu Dodiku“.
© AFP 2023 / KAY NIETFELDBisera Turković
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Bisera Turković
Dimić dodaje da oni koji navode fantomski Memorandum II ne vode čak računa o tome na koji način, u kojim okolnostima krize jugoslovenskog društva se pojavio originalni Memorandum SANU, kao pokušaj da se nađe odgovor na duboku sveopštu krizu.
„I u tom kontekstu mislim da je ovo besprimerno, da ne kažem besprizorno. Memorandum SANU pisan je u vreme konstituisanja jugoslovenskih republika kao samostalnih društvenih, ekonomskih i političkih zajednica. Pokretanje takvog pitanja danas u BiH je pre svega posledica zle namere. Memorandum je nastao u trenutku duboke ekonomske krize, to je jedino zajedničko sa onim gde se danas nalazimo svi“, kaže Dimić.

Izmišljeni dokument – srpska hipoteka

Filozof i univerzitetski profesor Časlav Koprivica saglasan je sa akademikom Dimićem u konstataciji da je izmišljeni Memorandum II insinuacija koja treba da stavi dodatnu hipoteku na pleća srpskog naroda.
On kaže da se sve dešava na osnovu inercije koja je uspostavljena od prvih godina planskog razbijanja Jugoslavije:
„Od tada postoji samorazumljiva agenda prema kojoj su Srbi unapred krivi, pa onda nije ni neophodno tražiti posebne dokaze za to ili su oni toliko samorazumljivi da je dopušteno i metodom vređanja zdravog razuma ustanovljavati srpsku krivicu. To je moguće zato što je javnost na Zapadu, a i dobar deo političke elite, veoma sklona da prihvati ono što im je „već poznato“, da su Srbi unapred krivi, a odskora, koliko vidimo, i Rusi su krivi unapred“, ističe Koprivica.
CC BY 2.0 / Wikipedia/Jorge Láscar / Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu
Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu
On dodaje da je izmišljanje i citiranje Memoranduma 2 očekivano od strane, kako kaže, opskurne osobe kao što je Bisera Turković, koja je formalno na mestu ministra spoljnih poslova BiH, a suštinski zastupa stvar sopstvenog naroda.
„Taj stav nije samo ekstremistički, ovo je način koji vređa elementarnu pristojnost, pa i domaće vaspitanje. U ovoj situaciji, pod ovim kišobranom rusofobije koja bezmalo divlja na Zapadu prema Rusima, na način koji nije viđen od 30-tih godina prošlog veka, razni igrači ovde pokušavaju da kod nas u jugoistočnoj Evropi iskoriste ovu situaciju ne bi li zauzetost Rusije svojim poslovima iskoristili da zadaju nama nove geopolitičke udarce. Ako ništa drugo, da potvrde stare obrasce o srpskoj krivici“, kaže Koprivica.

Slični tonovi iz celog regiona

On skreće pažnju na činjenicu da se poslednjih nedelja mogu pratiti ovakve izjave, ne samo zvaničnika Bosne i Hercegovine, već i kosovskih Albanaca, a isti tonovi dolaze i iz Hrvatske.
„Tačno se vidi taj isti obrazac koji u suštini sledi ono čemu Zapad daje ton, a to je da se, gde god je moguće i gde god postoje otvorena geopolitička pitanja i nezavršeni poslovi, završe procesi u situaciji kada je Rusija zaokupljena sama sobom“, ističe Koprivica.
Sporno pismo povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva ministarka Turković između ostalih uputila je na adresu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, čelnika Evropske unije, ministara spoljnih poslova država članica Saveta bezbednosti, Evropske unije i država članica Saveta za implementaciju mira.
SANU - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
SRBIJA
SANU povodom pisma iz Sarajeva: Saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala