Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SANU povodom pisma iz Sarajeva: Saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi

© Sputnik / Lola ĐorđevićSANU
SANU - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) demantovao je postojanje bilo kakvog Memoranduma 2 koji je juče pomenut u pismu zamenice predsedavajućeg Veća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković, povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva, upućenom medijima i svetskim zvaničnicima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izvršni odbor SANU se po drugi put u nekoliko meseci susreće sa grotesknim lažima i patološkim konstrukcijama koje nemaju nikakve osnove u delovanju SANU. Ponavljamo, prosta je istina da memorandumi SANU 2, 3… i tako unedogled – ne postoje. Kreatori obmana koriste jeftine trikove, poput: hiljadu puta izgovorena laž... (ostatak znate) i citiranje apsolutno iskonstruisanih tekstova“ koji „treba da stvore utisak dokumentarnosti – samo što je gospodin Denis Zvizdić pre nekoliko meseci citirao sedam takvih instrukcija, a gospođa Turković ovom prilikom samo jednu“, stoji u saopštenju SANU i dalje navodi:
Saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi i mesa žrtava bez obzira na njihov etnički predznak. Kojim snagama je posle toliko godina potreban novi Protokol Sionskih mudraca – ne smemo ni da nagađamo. Stavovi i delovanje SANU u potpunoj su suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire. Međutim, gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne sme olako da prelazi“.
U saopštenju se kategorički tvrdi da Memorandum 2 ne postoji, da se radi o laži bez zadrške, svesnoj i isplaniranoj kao i da je „bolesno citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posledice takvog postupanja“.
„Nivo zla u tekstu gospođe Turković navodi na stid koji će verovatno osetiti svaka normalna osoba“, dodaje se dalje i postavlja pitanje čije stavove Bisera Turković iznosi i da li se na laži, optužbama i manipulacijama može ostvariti jedinstvo.
„Izvršni odbor je primoran i da postavi pitanje Predsedništvu BiH: kako je moguće da g-đa Turković, u svojstvu ministra spoljnih poslova BiH, koja bi trebalo da predstavlja celu BiH pred svetom, potpisuje i šalje ovakve besramne i bezumne izmišljotine i nečuvene, pa i opasne denuncijacije na račun jedne nacionalne institucije, a da to čini bez ikakve reakcije najviših državnih organa BiH“, zaključuje se u saopštenju.
Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je juče da je zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH dr Bisera Turković uputila 5. aprila 2022. godine, povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva pismo svetskim zvaničnicama, uključujući generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, čelnike Evropske unije, ministre spoljnih poslova država članica Saveta bezbednosti, Evropske unije i država članica Saveta za implementaciju mira (PIC).
U pismu se, pored ostalog, navodi da je Bosna i Hercegovina posle 30 godina izložena bezbednosnoj i političkoj pretnji koja nije otklonjena niti je prestala, već i dalje preti da izazove širu destabilizaciju. Za to je okrivila, navela je, neke od političkih predstavnika Republike Srpske koji vode javnu kampanju protiv državnih institucija.
Ta kampanja je, stoji u saopštenju, „direktna posledica Memoranduma II Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) iz 2011. godine. U pismu se potom citira fragment iz navodnog Memoranduma:
„Vrlo je značajno da političari u RS-u jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dve teritorije koje trenutno čine celinu. A tu celinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom. Koristiti sve mehanizme da se oba doma parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrede i obesmisle na sve moguće načine. Sprečavati donošenje zakona koji se ne smatraju bitnim i ne predstavljaju nikakvu pretnju RS-u. Ovo je jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja zajedničkih institucija.“
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
REGION
Bisera Turković pisala svetskim zvaničnicima: Za sve je kriva Srpska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala