Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropska unija: Srbija da uvede sankcije Rusiji

© REUTERSZastave Eu i Srbije
Zastave Eu i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere i dodaje da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Razgovaramo sa Srbijom u okviru pristupnih pregovora, kao i kroz različite kontakte – od eksperata do najvišeg političkog nivoa. Proces je u toku, a naši partneri u Srbiji, kao i drugi, vrlo su svesni koliko je ovo pitanje važno za EU”, kaže Stano, prenosi Tanjug.
Na redovnoj konferenciji Evropske komisije za medije u Briselu, Stano je potvrdio da je EU danas uvela peti paket sankcija protiv Rusije i da je Srbija, kao i svi drugi partneri EU, pozvana da se uskladi sa svakim paketom sankcija.
Radi se o „veoma važnom pitanju onemogućavanja vojne mašinerije Kremlja da nastavi sa brutalnom nelegalnom agresijom protiv Ukrajine”, ocenio je Stano.
On podseća da su lideri EU sa samita u martu pozvali sve zemlje da se usklade sa EU sankcijama i to „posebno u slučaju kada je ugrožen međunarodni poredak zasnovan na pravilima”.
„To očekujemo od zemalja koje žele članstvo u EU i tvrde da su zasnovane na istim principima i vrednostima kao EU”, kaže Stano.
On podseća na pravila pristupnog procesa o „postepenom usklađivanju” zemalja kandidata sa celokupnim zakonodavstvom Unije, uključujući i spoljnu i bezbednosnu politiku, i navodi da se procene toga vrše kroz različite kontakte i izveštaje o tome „gde se zaostaje ili očekuje više napora”.
„EU i zemlje članice će važne odluke za ove zemlje donositi na osnovu njihovih odluka, usklađivanja, i deklaracija o solidarnosti i opredeljenosti da se odbrane vrednosti i principi EU”, zaključuje Stano.
Predsednik Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
SRBIJA
DSS, Zavetnici i Dveri osudili glasanje Srbije u UN
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
EU odobrila peti paket sankcija protiv Rusije, Japan udara na velike ruske banke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala