- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Više od 300 novih firmi u Srbiji čiji su osnivači iz Rusije

CC0 / / Kompanija za programiranje
Kompanija za programiranje - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Poslovanje mnogih kompanija u Rusiji i Ukrajini je otežano. Ima preduzetnika koji se sele u druge zemlje i registruju nove firme. U Srbiji je od početka ruske vojne operacije u Ukrajini otvoreno 318 firmi čiji su vlasnici iz Rusije, a registrovano je šest firmi sa osnivačima iz Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić kaže za RTS da je od 24. februara do danas otvoreno 318 privrednih subjekata čiji su osnivači iz Ruske Federacije.
"Od toga je 95 privrednih društava i 223 preduzetnika. Ako posmatramo ukupan broj novoosnovanih privrednih subjekata od 1. januara ovde godine u APR vidimo da je to tek nešto manje od tri procenta od ukupno registrovanih", kaže Lučić.
U mnogo manjoj meri otvaraju se i firme čiji su osnivači iz Ukrajine - od početka sukoba registrovano je šest.
"Ako posmatramo ukupan broj privrednih subjekata čiji su osnivači iz Rusije ili Ukrajine, u našem registru vidimo da je to tek 0,4 procenta od ukupnog broja privrednih subjekata i taj broj firmi jeste 1.670", kaže Lučić.
Što se tiče delatnosti kojima se te firme bave - reč je o nespecijalizovanoj trgovini na veliko, konsultantskim aktivnostima povezanima sa poslovanjem i računarskom programiranju.

Od počekta rata izdvojila se jedna delatnost.

"Ako gledamo samo ovaj segment novoosnovanih od 24. februara, tu je dominantna šifra delatnosti računarsko programiranje i to nam govori da ovaj broj nije nikakav trend već samo posledica trenutnih međunarodnih okolnosti i pokušaj naše privrede verovatno da završi neke tekuće poslove", napominje Lučić.
Uslovi za strane državljane koji žele da otvore firmu u Srbiji ne razlikuju se mnogo od uslova za građane Srbije.
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Podkast
Srbija prelomila – zapadne ucene ili suverenost | Od četvrtka do četvrtka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala