Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Uzroci nesreće u rudniku „Soko“: Oglasilo se Ministarstvo

Pratite nas
Istraga nesreće u rudniku „Soko“ kod Sokobanje, u kojoj je poginulo osam, a povređeno 20 rudara, je i dalje u toku, a o ishodu vanrednog inspekcijskog nadzora i uzrocima ove tragedije javnost će biti obaveštena, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, povodom, kako je navelo, „različitih spekulacija koje se pojavljuju u medijima“.
U jami rudnika mrkog uglja „Soko“, u delu ležišta uglja Istočnog polja, u trećoj smeni, pri vršenju rudarskih radova na eksploataciji uglja, 1. aprila 2022. godine u 04:07 časova, dogodila se rudarska nesreća na otkopnoj etaži VN-3 na otkopu VN-3/1, kada je došlo do eskalacije metana, pri čemu je nastradalo osam i povređeno 20 rudara, podseća se u saopštenju Ministarstva.
Odmah po obaveštenju o rudarskoj nesreći, kako se navodi, rudarski inspektor Ministarstva rudarstva i energetike je bez odlaganja na licu mesta pristupio ispitivanju uzroka ove tragedije i naredio hitne mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu daljeg izvođenja rudarskih radova na eksploataciji-otkopavanju.
Ministarstvo ukazuje da je odmah posle nesreće 1. aprila formirana i komisija sastavljena od stručnjaka rudarske struke i eksperata za metanometriju, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće, koja je zajedno sa inspektorom istog dana sišla u jamu na mesto nesreće i počela sa radom.
„Takođe, javni tužilac, koji je odmah izašao na lice mesta, rukovodi postupkom u okviru koga ispituje okolnosti i sprovodi istragu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za optuženje, pri čemu je angažovana i policija“, istaknuto je u saopštenju.
Rudarski inspektor koji na licu mesta ispituje uzroke ove rudarske nesreće, nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, u najkraćem roku podneće tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, preneo je Tanjug.
Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SRBIJA
Tragedija u rudniku kod Sokobanje, obrušio se deo jame: Poginulo osam rudara, više povređenih
SRBIJA
Kako se dogodila tragedija u rudniku „Soko“?
Sveće - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SRBIJA
Proglašen Dan žalosti u Aleksincu zbog pogibije rudara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala