Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tragedija u rudniku kod Sokobanje, obrušio se deo jame: Poginulo osam rudara, više povređenih

CC0 / Pixabay / Rudnik
Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
U rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje dogodila se tragedija u kojoj je stradalo osam rudara, a oko 20 je povređeno. Obrušio se deo jame, a zarobljeni rudari izvučeni su nakon nekoliko sati.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, izjavio je da su toj nesreći stradali:
Zlatković Darko - 1979. godište
Trivunac Nenad - 1985. godište
Grujić Radovan - 1975. godište
Petrović Petar - 1991. godište
Čokorilo Branko - 1966. godište
Zlatanović Branislav - 1967. godište
Živković Bratislav - 1963. godište
Stajić Bojan - 1988. godište
Šestorica stradalih rudara su iz Aleksinca, jedan je iz Vranja i jedan iz Sokobanje.
Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.
Rudnik — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SRBIJA
Ministarstvo rudarstva: Identifikovani stradali rudari, preživeli izvučeni iz okna
"Osam rudara je stradalo, a oko 20 je povređeno i oni su prevezeni u opštu bolnicu u Aleksincu. Prema prvim informacijama reč je o lakšim povredama", izjavio je ranije za RTS dr Rodoljuba Živadinovića, direktor Doma zdravlja u Aleksincu.
"Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac", dodaje Živadinović.
Kaže i da se radi o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca.
Direktor Opšte bolnice u Aleksinac doktor Goran Vidić izjavio je ranije da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, ako i ekipe iz Zaječara i Knjaževca koje su uključene.
Navodi da je u Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 povređenih rudara – 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.
"Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima", dodaje on.
Ističe da su u kontaktu sa upravom rudnika i da je 49 rudara bilo u smeni.
"Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo", naveo je Vidić.
Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kazao je da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.
"Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku negu, u to ne treba sumnjati", dodao je on.
Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.
Kako RTS saznaje, eksplozija se dogodila rano jutros.
Kako dopisnica RTS-a nezvanično saznaje, akcija spasavanja rudara je završena oko 11 sati.
Uzrok tragedije za sada nije poznat, ali se pretpostavlja da je reč o proboju metana.

Saučešća porodicama stradalih rudara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodicama rudara stradalih u nesreći u rudniku uglja „Soko“.
Vučić je naveo da ga je najdublje potresla strašna vest o tragičnoj smrti naših rudara.
„Njihova časna profesija, jedna od najtežih na svetu, oduvek je zahtevala ljude posebnog kova: hrabre, uporne, čvrste i nepokolebljive. Upravo su njihov svakodnevni trud i samopregorni rad oduvek predstavljali samu srž i okosnicu celokupnog razvoja naše zemlje i zato Srbija danas posebno žali zbog gubitka njihovih života, jer nema reči utehe u ovakvoj tragediji“, naveo je predsednik Srbije.
„Niko ne može dovoljno da im se oduži za sve preteške dane i noći u kojima su radili za dobrobit svih nas, ali ćemo uraditi sve kako bismo u ovim najtežim trenucima pružili svu potrebnu pomoć njihovim najbližima i povređenim kolegama, kojima želim brz oporavak“.
„Izražavam najdublje saučešće porodicama, prijateljima i sugrađanima naših nastradalih rudara. Neka počivaju u miru, Srbija ih neće i ne sme zaboraviti“, dodao je Vučić.
Telegram saučešća porodicama stradalih rudara uputila je i premijer Srbije Ana Brnabić.
„Veoma me je potresla vest o strašnoj tragediji koja se jutros dogodila u rudniku ‘Soko’, u kojoj je život izgubilo osam rudara. Radeći jedan od najtežih poslova, oni su svakodnevno doprinosili i razvoju naše zemlje. Njihov svakodnevni trud i rad, predanost i hrabrost ne smemo i nećemo zaboraviti“, navodi se u telegramu saučešća Ane Brnabić.
Ona je dodala da ne postoje reči kojima se može ublažiti bol porodicama nastradalih i navela da će u ovim trenucima biti pružena sva pomoć porodicama.
„Takođe, želim brz i lak oporavak rudarima koji su povređeni u jutrošnjoj nesreći. U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća porodicama, prijateljima i sugrađanima stradalih“, navela je Brnabićeva.
Povodom nesreće u rudniku, saučešće je uputio i patrijarh srpski Porfirije.
„Sa dubokim bolom iskreno saučestvujem u stradanju rudara u Sokobanji. Znajući da je naš prvostradalnik Gospod Isus Hristos, koji je sišao u Ad i iz tame spasao sve zarobljene, molitve prinosim Njemu, i Svetima Njegovim, zajedno sa celom Crkvom Božijom, da spasi zarobljene, da uteši tužne i u svoje naručje privije postradale. Jer On je Vaskrsenje i Život, Hristos Bog naš, smisao svih naših životnih nedaća i radosti, u Njemu živimo i Njime vaskrsavamo za život večni“, naveo je patrijarh Porfirije.
Rudarsko okno u „Trepči“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SRBIJA
Saopšteno šta je moguć uzrok nesreće u rudniku „Soko“
Rudnik, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SRBIJA
Istorijat rudnika „Soko“: Tri kobna događaja u prošlosti odnela 49 života
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala