- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusko Ministarstvo odbrane: NATO učestvovao u projektima razvoja novih vrsta naoružanja u Ukrajini

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaUdarni helikopter Mi-28 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini
Udarni helikopter Mi-28 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Na teritoriji ukrajinskog grada Izjuma, koji je pod kontrolom ruskih snaga, pronađeni su američki prenosivi protivvazdušni raketni sistemi „Stinger“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ove sisteme, kao i oružje ukrajinske proizvodnje, zaplenile su ruske jedinice na teritoriji Fabrike alata u Izjumu, navodi se u saopštenju Ministarstva.
„Vazdušne mobilne snage i pripadnici nacističkih bataljona Ukrajine pretvorili su fabriku u utvrđeni rejon i tu držali odbranu. Pre nekoliko dana su ruske jedinice proterale neprijatelja sa ovih utvrđenih područja“, ističe Ministarstvo odbrane.
„Na teritoriji preduzeća pronađeni su uzorci naoružanja zapadne proizvodnje koje su formacije kijevskog režima ostavile tokom povlačenja: prenosivi protivvazdušni raketni sistemi ‘Stinger’, različiti protivtenkovski sistemi, kao i oružje i municija ukrajinske proizvodnje“, precizira se u saopštenju.
Prema navodima Ministarstva, u fabrici su pronađeni dokazi o bliskoj saradnji sa zemljama NATO-a za organizovanje izrade proizvoda vojne namene.
„Preduzeće vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine – Fabrika pribora Izjum – proizvodilo je optičke alate za oklopna vozila (oklopni transporteri BTR-4E) ukrajinske proizvodnje, koji su razvijeni po standardima NATO-a“, precizira se u saopštenju.
„Takođe je na teritoriji fabrike pronađena dokumentacija, crteži i časopisi koji odražavaju učešće zemalja NATO-a u zajedničkim projektima razvoja jedinica i delova u projektovanju novih vrsta naoružanja i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine“, objašnjava Ministarstvo.
Ministarstvo odbrane Rusije je 24. marta saopštilo da su ruske trupe zauzele grad Izjum u Harkovskoj oblasti.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ukrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Pentagon: Američka vojna pomoć Kijevu isporučuje se redovno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala