- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija se oprašta od Žirinovskog

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortret Vladimira Žirinovskog na komemoraciji
Portret Vladimira Žirinovskog na komemoraciji - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Rusija se oprašta od Vladimira Žirinovskog, lidera ruskih liberala, koji je preminuo u 75. godini od posledica virusa korona. Ruski političari i mediji govore o odlasku „patriote i vizionara“ i beskompromisnog borca za interese Rusije. Bio je prijatelj Srbije i srpskog naroda.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

O Srbiji je govorio kao o Brestovskoj tvrđavi, protivio se NATO agresiji na Jugoslaviju i učestvovao je na protestu ispred američke ambasade u Moskvi, 1999. godine, noseći šajkaču sa srpskim grbom na kokardi.
Bio je redovan i drag gost na svečanim prijemima u ambasadi Srbije u Moskvi, a više puta je posećivao i Srbiju, čak i u najteža vremena.
Žirinovski je bio poznat po provokativnim i antizapadnim izjavama koje su ga držale u fokusu javnosti više od tri decenije. Jedni o njemu govore kao o kontroverznoj ličnosti i skandal majstoru, a drugi kao o velikom patrioti, političkom strategu i čoveku koji je ostavio značajan trag u ruskoj politici.
Stvorio je reputaciju vrsnog oratora i polemičara, koji je umeo da šokira i nasmeje publiku. Bio je voljen i osporavan, ali nikoga nije ostavljao ravnodušnim.
Politikolozi kažu da je sa njim otišla čitava jedna epoha, a predstavljaju ga kao iskusnog političara, energičnog čoveka, pravog lidera, izuzetno inteligentnu i obrazovanu osobu.
Aleksej Muhin, generalni direktor ruskog Centra za političke informacije, koji je sa Žirinovskim drugovao tri decenije, opisuje ga kao iskrenog i harizmatičnog čoveka, kao pravog lidera jedne od najstarijih političkih partija u zemlji, koji je uradio mnogo za zemlju i koji se iskreno trudio da doprinese rešavanju najvažnijih nacionalnih zadataka. Uvek je, dodaje, čak i u najžešćim diskusijama, branio patriotsku poziciju.
„Opšte je prihvaćeno da je Žirinovski uvek drugačiji – jedan je čovek dok je u kadru, u javnim nastupima, a drugi u običnom životu. Kada je u kadru imao je druge zadatke, a ponekad je čak govorio i proročki. U običnom životu je uvek bio prilično uzdržan i miran, iako su se ta njegova strast, žar i temperament ponekad manifestovali i u privatnim razgovorima, ali i tada je izgledao prilično iskreno“, kaže Muhin.

Ostavio neizbrisiv trag na ruskoj političkoj sceni

Čak i njegovi politički oponenti smatraju da je smrt Vladimira Žirinovskog veliki gubitak, a ostaće upamćeno da je i iz bolesničke sobe uputio reči podrške ruskoj vojsci koja učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.
Žirinovski je hospitalizovan početkom februara u moskovskoj bolnici sa virusom korona i tada mu je dijagnostikovano oštećenje pluća od 75 odsto. Bio je priključen na respirator, ali su sredinom marta stigle vesti da mu se zdravlje poboljšalo. Međutim, u medijima je potom objavljeno da je dobio sepsu, zbog čega je doneta odluka da se ponovo stavi u medicinski indukovanu komu. Preminuo je 6. aprila, a biće sahranjen u Moskvi na Novodevičjem groblju, gde su sahranjeni mnogi poznati Rusi.
Kako navode ruski mediji, pozivajući se na crkvene izvore, patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril obaviće opelo Vladimiru Žirinovskom 8. aprila ujutru u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.
Politikolog Aleksej Muhin ističe da je Žirinovski ostavio ogroman, neizbrisiv trag na ruskoj političkoj sceni.
© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPortret Vladimira Žirinovskog na komemoraciji
Portret Vladimira Žirinovskog na komemoraciji - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Portret Vladimira Žirinovskog na komemoraciji
„Bio je pravi profesionalac i u političkim naukama i u pi-aru. Mnogo je naučio današnje profesionalce. Inače, on je bio prvi političar za koga sam glasao na predsedničkim izborima 1991. godine, dok sam još bio u vojsci. On se i po entuzijazmu veoma razlikovao od ostalih prilično dosadnih kandidata. Iznenađujuće, sa profesionalne tačke gledišta on se praktično nije promenio, bio je dosledan sebi... Čini mi se da je ta profesionalna stabilnost koju je Žirinovski demonstrirao ostala praktično ista tokom čitave njegove političke karijere. Možda ga je to održavalo, s obzirom da su prognoze o odlasku Žirinovskog iz aktivne političke karijere redovno davane poslednjih 10 godina. Ali on je uvek bio u političkoj formi i čim bi se negde pojavio pažnja javnosti bi odmah bila prikovana za njega“, kaže Muhin.
Muhin smatra da će Liberalno-demokratskoj partiji biti teško da pronađe dostojnu zamenu Vladimiru Žirinovskom, dok Sergej Medvedev, televizijski voditelj, producent i bivši portparol prvog predsednika Rusije Borisa Jeljcina, smatra da je smrt Žirinovskog ogroman udarac za tu partiju.

„Sada je malo onih koji imaju predstavu šta će biti dalje, posebno sa strankom Žirinovskog. On je bio partijski čovek i sve se u stranci vrtelo oko njega. Bio je mozak, stvaralačka i pokretačka snaga, pravi organizator. Bio je političar broj jedan u Liberalno-demokratskoj partiji i očigledno je da je sve bilo u njegovim rukama. Stoga je sada teško reći šta će se desiti“, rekao je Sergej Medvedev.

Medvedev ocenjuje da je ruska politika izgubila svog „najsjajnijeg predstavnika“, političara u pravom smislu te reči.
„Zbog toga je bio toliko voljen u tok-šou emisijama i uvek smo ga sa zadovoljstvom pozivali u naše programe. Voleli smo ga kao gosta, jer su uspeh i gledanost sa njim bili zagarantovani... Žirinovski mi se dopadao i kada je razgovarao ‘jedan na jedan’. Bio je simpatičan, drag, razuman, apsolutno uravnotežen čovek “, kaže Medvedev.
Aleksandar Gurnov, politički komentator kanala RT, takođe kaže da je Žirinovski bio sasvim drugačiji u javnim nastupima i privatno.
„Bio je najjedinstvenija osoba kada se uključi kamera. Čim bi video crvenu lampicu, što znači da kamera radi, oči bi mu se odmah širom otvorile i bilo je u njima nekog posebnog sjaja. Izgledalo je kao da je uključen u utičnicu. Van programa bio je prilično mirna i tiha osoba, koja kao da utanja u svoje misli. Činilo se da je čak nerado odgovarao na pitanja. Postojao je osećaj kao da ne želi da se troši“, priča Gurnov.

Odlazak proroka

Žirinovski je rođen 25. aprila 1946. godine u Alma-Ati u Kazahstanu, tadašnjoj sovjetskoj republici. Studirao je na Institutu za orijentalne jezike Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“, turski jezik i književnost.
Pred kraj studija poslat je na stažiranje u Tursku, gde je uhapšen zbog „komunističke propagande“, jer je poznanicima delio značke sa Lenjinovim likom i proteran je iz te zemlje.
Hapšenje mu je uništilo šanse za diplomatsku karijeru, a kako je sam pričao to mu je bila i prepreka da se pridruži Komunističkoj partiji SSSR-a, da upiše postdiplomske studije i da putuje po stranim zemljama.
Doktorirao je 1998. godine na temu: „Prošlost, sadašnjost i budućnost ruskog naroda“.
Osnivač je prve nekomunističke partije u Sovjetskom Savezu, tvorac upečatljivih citata i pravi vizionar.
Bio je čak šest puta kandidat za predsednika Rusije na izborima, u periodu od 1991. do 2018. godine, a takođe je obavljao i dužnost zamenika predsednika Državne dume od 2000. do 2011. godine i bio je delegat u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope od 1996. do 2008.
Isticao je da je Rusija velika i moćna sila, sa neverovatnim i snažnim narodom. Govorio je da postoje četiri sile u svetu – zapad, jug, istok i Rusija“.
„Glavna stvar kod njega je to što je bio akademski obrazovan čovek. Završio je jedan od najboljih univerziteta u zemlji, znao je jezike, dosta vremena je proveo na Istoku, odlično je poznavao Bliski istok. U vreme kada su svi bili okrenuti ka Evropi i Americi, Žirinovski se još tada ozbiljno bavio vezama i odnosima sa Istokom. On je mnogo toga predvideo. Naravno, raspolagao je informacijama, bio je obavešten, ali je umeo i da analizira događaje. Njegova intuicija je bila neverovatna. Obistinilo se ono što je Žirinovski predvideo i, bojim se, još će se njegove prognoze ostvarivati“, zaključio je Gurnov.
© Sputnik / Olivera IkodinovićŽirinovski zaigrao kolo na prijemu...
Žirinovski zaigrao kolo na prijemu... - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Žirinovski zaigrao kolo na prijemu...
Ruski mediji navode da je odlazak Žirinovskog zapravo „odlazak proroka“. Duboko je razumeo kako svet funkcioniše i mnogo toga je predvideo. Još prošle godine je najavio rat u Ukrajini, ističući da bi voleo da 2022. bude mirna, ali da ipak više voli istinu.
„Sve ćete osetiti u četiri sata ujutru, 22. februara“, rekao je tada. Omašio je datum za samo dva dana.
Takođe, još 2008. godine je izjavio da Rusija nikada neće slati trupe u Ukrajinu, osim u slučaju da neko pokuša da uvuče tu zemlju u NATO i ako neko granatira Lugansk i Donjeck. Ako se to dogodi, poručio je, Rusija će zaštititi te gradove. Prošle godine je prognozirao da će se nad ukrajinskim Harkovom, Nikolajevom i Žitomirom zavijoriti ruske zastave.
Nagovestio je povratak Krima u sastav Rusije, predskazao je nemire u Kazahstanu i upozoravao je i da bi virus korona mogao biti američko etničko oružje protiv Kine.
Još 2014. godine je opisao i kako će izgledati njegova sahrana. Rekao je da će oproštaj biti organizovan u Sali sa stubovima Doma sindikata, zdanju u centru Moskve u kome su se tradicionalno održavale takve ceremonije sovjetskih i ruskih lidera i da će na oproštaj doći „hiljade i hiljade ljudi iz cele zemlje“. Najavio je tada i da će ga potom prevesti na Novodevičje groblje...
Nije želeo da bude sahranjen u nekropoli uz zidine Kremlja, jer je smatrao da je Crveni trg – praznični trg.
Oproštaj od Vladimira Žirinovskog u Sali sa stubovima Doma sindikata održaće se 8. aprila, a Kremlj je potvrdio i da će se predsednik Rusije Vladimir Putin definitivno oprostiti od Žirinovskog.
Vladimir Žirinovski - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Preminuo Vladimir Žirinovski
Mapa Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
RUSIJA
Žirinovski: Umesto priznanja DNR i LNR, cela Ukrajina treba da bude deo Rusije
Vladimir Žirinovski - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2016
Žirinovski: Evropi preti krah za 20 godina
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala